Kala

Kalaja e Borshit (Sopotit)

Një nga objektet historike më të rëndësishme në Borsh është Kalaja e Sopotit (e Borshit) e cila është e vendosur në kodrën me të njëjtin emër, në lartësinë 500 m nga niveli i detit. Ajo është ndërtuar në shekullin IV (para erës sonë) nga fiset iliro-epiriote. Kjo kodër ka si

Objekte Kulti

Plazhi Mentor K, Ksamil

Pas kalimit të “Pemës së Thatë”, i vendosur në bregun më të bukur, ndodhet plazhi Mentor K. Gjatë viteve të fundit një trend i ri ka nisur në Ksamil. Turistët marrin iniciativën për të zbuluar plazhe të reja duke i emërtuar ato. Plazhi Mentor K, është një plazh që është b

Parqet Kombëtare

Parku kombëtar i Bredhit të Drenovës, Drenovë

Parku Kombëtar i Bredhit të Drenovës gjendet në qarkun e Korçës, vetëm 10 km larg qytetit dhe 6 km larg fshatit Drenovë, mbulon një sipërfaqe prej 1.380 ha në vargmalin e Moravës. Parku, mori statusin e tij në vitin 1966 dhe merr emrin nga bredhi që e karakterizon. Në këtë park gjeni natyrë të mrekull

Kala

Kisha e Shën Mërisë Vuno, Himarë

“Shën Mëri Mesodhi” i vitit 1783, Elementet e saj janë të dëmtuara nga marrëzitë e shumta që bëri komunizmi. Afreske, shenjtorë e punime të tjera me vlerë nga autorë të panjohur janë të masakruara dhe të krijojnë një ndjesi të dhimbshme e nuk të shlyhen nga kujtesa kollaj. Një

Muze

Manastiri dhe Kisha e Shën Mërisë Hyjlindëse, Zvërnec

Manastiri dhe Kisha e Shën Mërisë Hyjlindëse është ndërtuar në një truall piktoresk në veriperëndim të qytetit të Vlorës. Kisha rrethohet nga mjediset e manastirit, ndërtesa me arkitekturë tradicionale, me çardak në katin e dytë që hapet ndaj kishës. Ajo është e tipit kryq i lir&eum

Objekte Kulti

Pema e Thatë, Butrint

Një nga plazhet më të njohura të Ksamilit është Pema e Thatë. Plazhi ndodhet në jug të Ksamilit dhe mund të arrihet lehtësisht nëpërmjet një rruge të vogël, pjesërisht të asfaltuar që kalon përmes një pylli i cili është pjesë e Parkut kombëtar të Butrintit. Një

Parqet Kombëtare

Syri i Kaltër, Delvinë

Syri i Kaltër është ndër destinacionet më të vizituara nga turistët. Mbi të janë trashëguar shumë legjenda nga e kaluara, si ajo e gjarprit, e princeshës së bukur dhe dragoit, ajo e djalit të ri që e quajti syri i kaltër nga ngjyra e syve të vashës së vet etj. Syri i kaltër është një

Muze

Muzeu Arkeologjik i Sarandës

Muzeu i Sarandës Muzeu i Sarandës mirëpret turistë të huaj dhe vendas gjatë gjithë vitit. Ndërtesa ka qënë dikur posta e vjetër e qytetit. Në vitin 2008, muzeu u rinovua, me një fond të konsiderueshëm nga shteti dhe që atëherë është shndërruar në qëndrën e referimeve për s

Objekte Kulti

Gjiri Poseidonit, Sarandë

Ndër gjiret më të bukur në bregdetin Jonian, është gjiri i Poseidonit. Ai ndodhet në jug të qytetit të Sarandës në një terren shkëmbor me një panoramë të mrekullueshme dhe i aksesueshëm si nga deti me varkë dhe nga toka duke marrë rrugën që të con në plazhin Tim Bina. Aty shtrihe

Parqet Kombëtare

Parku Kombëtar i Llogarasë, Vlorë

Parku Kombëtar i LLogarasë është një ndër pikat natyrore më të rëndësishme të jugut të Shqipërisë, ai gjendet 40 km në juglindje të qytetit të Vlorës, në kufirin hapësinor midis detit Adriatik dhe detit Jon. Parku ka një sipërfaqe prej 10,1 km katrorë dhe paraqet një florë m

Kala

Kalaja e Prezës, Tiranë

Kalaja e Prezës ndodhet në verilindje të kryeqytetit të Shqipërisë Tiranës, vetëm pak kilometra larg aeroportit Nënë Tereza. Eshtë një kala tipike mesdhetare dhe lulëzimin e saj e ka patur në shek. XV por mendohet nga arkeologët që është ndërtuar diku aty midis shek. XIII dhe XIV. Kjo kala e ndërtua

Muze

Shpella e Spilesë, Himarë

Shpella e Spilesë ndodhet në gjirin me të njëjtin emër, në  qytetin e Himarës. Ajo është më e madhja ndër një seri shpellash të vendosura në bazën e një shkëmbi të ulët 100 metra nga vija e sotme bregdetare e Spilesë. Shpella shtrihet në një thellësi prej më shumë se 3

Objekte Kulti

Plazhi i Ushtarit, Sarandë

Në verilindje të qytetit të Sarandës përpara Plazhit të Kakomesë, gjendet Plazhi i Ushtarit. Në kohën e diktaturës në kodrën mbi plazh, lokalizohej një qendër ushtarake. Shpesh ushtarët të ndodhur në një pikë të izoluar zbrisnin në këtë breg për tu freskuar në ujërat e

Parqet Kombëtare

Parku Kombëtar "Mali Lurë-Dejë", Dibër

Parkun Kombëtar në Lurë-Dejë shtrihet në Shqipërinë verilindore në një sipërfaqe të zgjeruar prej 202.42 kilometra që nga viti 2018 duke përfshirë në të Kunorën e Lunës, ish Parkun Kombëtar Zallë-Gjocaj dhe Malin e Dejës. Parku është shpallur Park Ndërkombëtar në vitin

Kala

Kalaja e Rozafës, Shkodër

Në jug-lindje Qytetit të Shkodrës, përpara hyrjes së saj ndodhet Kalaja e Rozafës, kala me një rëndësi të veçantë në historinë dhe trashëgiminë shqiptare. E ndertuar që në shekullin e IX p.e.r kalaja ngrihet mbi një kodër shkëmbore rreth130 metra mbi nivelin e detit dhe rrethohet nga lumenjt&

Muze

Muzeu Historik i Fierit

Muzeu Historik  ndodhet në qëndër të qytetit të Fierit. Përpjekjet e para për ngritjen e një muzeu në Fier shënohen që në vitin 1936 me arkeologun e njohur Leon Rei. Ky muze do të ishte i karakterit arkeologjik, me objektet e zbuluara gjatë gërmimeve në qytetin antik të Apolonisë, por nuk u realizua. Ngr

Objekte Kulti

Plazhi Pasqyrave, Sarandë

Midis Sarandës dhe Ksamilit në rrugën që lidh Sarandën me Butrintin ndodhet Plazhi i Pasqyrave, një prej plazheve më të lakmuara të bregdetit Jonian. Plazhi merr këtë emër nga iluzioni që krijohet duke parë reflektimin e diellit mbi ujin e pastër të detit, e që i jep këtij të fundit efekt magjik, nj&eum

Parqet Kombëtare

Liqeni i Ulzës, Mat

Liqeni i Ulzës shfaqet në pjesën veriore të pellgut të gjerë të Lumit të Matit dhe ka një sipërfaqe prej 13.5 kilometra katrorë. Ai gjendet pranë fshatrave Shtrezë dhe Bushkash dhe qytezës së Ulzës nga ku merr dhe emrin.   Liqeni është tërësisht brenda territorit të Qarkun e Dibr&eum

Kala

Kalaja e Tiranës

Kalaja ndodhet në qendrën historike mu në zemër të Kryeqytetit të Shqipërisë, Tiranës, në një nga zonat më të frekuentuara të tij. Ajo përfaqëson një fortifikim fushor me planimetri drejtkëndore 160 x 120m me pjesën më të gjatë lindje – perëndim.Sipas Barletit, Kalaja ishte nj&e

Muze

Muzeu Historik i Shkodrës

Muzeu Historik i Shkodrës inagurohet në vitin 1949, por për paraqitjen e tij u punua pë një kohë dy vjeçare. Ai u vendos në një ndërtesë monumentale të shek 19, në qendër të qytetit, vlerat e së cilës rriten edhe nga fakti që bashkëngjitur me këtë ndërtesë gjendet "Kulla e Sahatit".