Objekte Kulti

Teqeja e Sukës

Vlerësime 0

Teqeja e Sukës, themeluar rreth vitit 1870 nga Baba Ali Bubësi, ndodhet në një kodër mbi fushën e Sukës në Shqipëri. Ajo u dogj nga grekët në vitin 1914 dhe u rindërtua në vitin 1920. Teqeja mori një rol të rëndësishëm si qendër e Bektashizmit në Shqipëri, duke u bërë selia e Mësimores Bektashiane dhe vendi ku u drejtua dhe riorganizua kjo besë.

Në vitin 1921, në Mbledhjen e Përmetit, u shpall Autoqefalia e Bektashizmit në Shqipëri, njohur edhe nga Prindi në Turqi. Në periudhën 1922-1923, në Teqen e Sukës filloi botimi i gazetës bektashiane "Reforma", nën drejtimin e Baba Ali Tomorit. Teqeja u mbyll nga regjimi komunist në vitin 1967 dhe u përdor si spital.

Pas kthimit në demokraci në vitin 1992, u rihap. Megjithatë, në vitin 1997, u dogj nga trazirat sociale. Më 2009, mbi themelet ekzistuese u rindërtua tyrbia e re e Teqes së Sukës.

Book your vacations

Adresa

95G4+28X, Sukë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose