Parqet Kombëtare

Parku arkeologjik i Antigonesë

Vlerësime 0

Parku Arkeologjik i Antigonesë është një nga vendet më të rëndësishme dhe mahnitëse në Gjirokastër. Këtë park e karakterizon historia e tij e pasur dhe trashëgimia e madhe arkeologjike që përfshin.

Historia e Parkut Arkeologjik të Antigonës fillon me periudhën e lashtë, kur ky vend ishte një qytet i rëndësishëm ilir. Ai u themelua nga mbreti ilir, Antigona, dhe më pas u zhvillua si një qendër e rëndësishme ushtarake dhe politike në periudhën e pushtimit romak. Qyteti i Antigonës, që u themelua në shekullin e 4-të para erës sonë, shërbente si një bastion i rëndësishëm për mbrojtjen e zonës dhe si një qendër tregtare për tregtinë dhe komunikimin në rajonin e Jonit.

Parku Arkeologjik i Antigonës përfshin një varg monumentesh dhe strukturash të rëndësishme historike, duke përfshirë qytetin e vjetër, muret e qytetit, amfiteatrin, termat romake, tempujt e lashtë, dhe struktura të tjera arkitekturore dhe ushtarake. Këto struktura tregojnë për një periudhë të rëndësishme të historisë së Shqipërisë dhe për rëndësinë e Antigonës si një qytet i madh dhe i rëndësishëm në epokën e lashtë.

Në periudhën e mesjetës dhe më pas, vendndodhja e Antigonës mbeti një qendër e rëndësishme e aktivitetit njerëzor dhe qyteti vazhdoi të zhvillohej dhe të ndërtohej. Megjithatë, pas një periudhe të shkurtër të rënies së tij, ai u la në harresë dhe u bë një sit i harruar për mijëra vjetë.

Rikthimi në vëmendje i kësaj zone si një park arkeologjik u bë në shekullin e 20-të, kur filluan hulumtimet dhe restaurimet për të rivendosur historinë dhe trashëgiminë e saj të humbur. Sot, Parku Arkeologjik i Antigonës është një destinacion i rëndësishëm turistik dhe një qendër për studimin dhe kërkimin e historisë së lashtë dhe mesjetare të Shqipërisë.

Ky park është një rrëfim i gjallë i historisë së lashtë dhe një shembull i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore që Shqipëria ka.

Book your vacations

Adresa

Parku arkeologjik Antigone, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose