Parqet Kombëtare

Parkun Natyror Kune – Vain – Tale

Vlerësime 0

Lugina e Kune – Vain – Tale ndodhet në jugperëndim të qytetit të Shëngjinit, në perëndim të fshatrave të ishullit Shëngjinit dhe Ishullit të Lezhës.

Me nje me sipërfaqe prej  4393.2 ha, konsiderohet si një ndër destinacionet më të bukura ne Shqiperi. Lugina e Kune – Vain – Tale është një zonë me vende të pasura dhe peisazhe të mrekullueshme natyrore. Vizitorët  mund të bëjnë rafting në lumin Kune-Vaini ose të eksplorojnë kodrën e Vainit me një shëtitje. 

Shquhet për vlera të larta biodiversiteti, si rrjedhojë e larmisë së habitateve, ku përfshihen pyjet aluvionale bregdetare, dunat ranore, lagunat, deti, lumi, etj. Përsa i përket faunës, në zonë gjenden 196 lloje shpendësh migratorë dhe të perhershëm, 17 lloje molusqesh, 59 lloje krustacesh, 10 lloje amfibesh, 24 lloje reptilësh, 26 lloje peshqish, 266 lloje bimësh vaskulare, nga të cilat shumë specie janë të rrezikuara. Gjenden dhe specie endemike.

 Në zonën e lumit Kune – Vain – Tale, ju mund të vizitoni kullat e mbrojtjes të njohura si Kulla e Rraboshticës, Kulla e Shkodrës dhe Kulla e Pleshasit. Këto kulla kanë një histori të gjatë dhe janë pjesë e trashëgimisë kulturore të vendit tonë.

Një tjetër atraksion turistik në luginën e Kune-Vainit është Kisha e Shën Pjetrit në fshatin Kishaj, e njohur si një prej kishave më të vjetra në Shqipëri. Kjo kishë daton që nga shekulli i 14-të dhe ka një arkitekturë të mrekullueshme. Në qendër të fshatit Kishaj, ju mund të vizitoni edhe kështjellën e lashtë të familjes Gjini, që shërbeu si një kryeqytet në shekullin e 15-të.

Karakteristike e kësaj zone është dhe kulinaria tradicionale, shpesh vizitorët ndalen aty për të shijuar ushqimin tradicional të kësaj zone, mishin e bagëtive si dhe produkte të tjera të freskëta të bujqësisë dhe peshkut. 

Book your vacations

Adresa

PH9X+49P, Kune-Vain, Tale, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose