Kala

Sarajet e Ali Bej Këlcyres

Vlerësime 0

Sarajet e Ali Bej Këlcyres, një nga ndërtesat më madhështore të Shqipërisë, ngrihen mbi faqen shkëmbore të malit Trebeshinë, në hyrje të Grykës së Këlcyrës. Ndërtuar në mesin e shekullit të 19-të dhe e lidhur me familjen Këlcyra, ndërtesa impozante ka një stil arkitekturor tradicional shqiptar dhe përbëhet nga tetë kulla të mëdha katërkatëshe. Këto kulla, të ndërtuara me gurë të skalitur me kujdes, ofrojnë një ndjesi qëndrueshmërie dhe force.

Sarajet kanë një sipërfaqe prej 3000 m² dhe përfshijnë një kat nëndhe për magazinim dhe strehim. Brendësia e tyre ishte po aq mbresëlënëse sa jashtësia, me dhoma të mëdha, tavanet e larta të pikturuara dhe dritare të shumta që lejonin dritën natyrale të hynte.

Në prill të vitit 1914, sarajet u dogjën nga grekët dhe që atëherë kanë mbetur në formë rrënojash. Sot, ato vazhdojnë të qëndrojnë madhështore mbi shpatin e malit Trebeshinë, si një simbol i fuqisë së familjes Këlcyra dhe një dëshmi e rëndësishme e historisë dhe kulturës shqiptare. Rrënojat e saj tërheqin vizitorë dhe studiues të interesuar për këtë ndërtese unike dhe historinë e saj.

Book your vacations

Adresa

855M+C89, Këlcyrë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose