Parqet Kombëtare

Parku Arkeologjik dhe Qyteti Ilir i Amantias

Vlerësime 0

Parku arkeologjik dhe qyteti ilir i Amantias në Shqipëri shërben si një dëshmi e pasur e historisë së bregdetit Jonian. Ngritur në shekullin e V para Krishtit, ky vend përbën një nga thesaret më të rëndësishme dhe interesante të trashëgimisë kulturore. Pozicionuar në një kodër dhe rrethuar nga një natyrë e mrekullueshme, ky park arkeologjik është bërë objekt studimi dhe gërmimi për shumë vite.

Në periudhën e fundit, specialistët e Drejtorisë Rajonale të Trashëgimisë Kulturore Vlorë, në bashkëpunim me Institutin Kombëtar të Trashëgimisë, kanë kryer gërmime arkeologjike për shpëtim dhe dokumentim të dy varreve antike në nekropolin e parkut arkeologjik. Këto punime janë pjesë e nismës për të luftuar gërmimet klandestine dhe për të dokumentuar më tej monumentet e prekura nga kjo dukuri.

Në këtë park arkeologjik, një zbulim i rëndësishëm është varri monumental që i përket shekullit III para Krishtit. Ky varr me arkitekturë monumentale është një shtojcë e re që shton vlerën e këtij destinacioni. Gërmimet janë vazhdim i nismave të Drejtorisë Rajonale të Trashëgimisë Kulturore Vlorë dhe Institutit Kombëtar të Trashëgimisë për të luftuar këtë fenomen dhe për të shpëtuar dhe dokumentuar trashëgiminë arkeologjike.

E veçanta e qytetit ilir të Amantias është e lidhur me banesat dhe fortifikatat e ndërtuara në një terren të vështirë malor. Ky qytet përmendet si një qendër peshkopate në antikitetin e vonë dhe ka rrënojat e një bazilike paleokristiane. Ndërsa në shekullin e III para Krishtit, qyteti u forcua ekonomikisht dhe prodhoi monedhat e tij të para.

Rrënojat e stadiumit antik, të ndërtuara me blloqe gurësh rreth shekullit të III p.e.s., janë një prej atraksioneve më të rëndësishme të parkut arkeologjik të Amantias. Ndërsa periudha e braktisjes së qytetit daton në shekullin e VI pas Krishtit.

Ky park arkeologjik ka fituar një status të rëndësishëm në turizmin lokal dhe ndërkombëtar, duke tërhequr vizitorë vendas dhe të huaj që duan të eksplorojnë thesaurin e pasur të historisë dhe kulturës së Shqipërisë.

Book your vacations

Adresa

9MHW+7GV, Vajzë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose