Muze

Muzeu Etnografik i Dukagjinit

Vlerësime 0

Muzeu Etnografik në Theth, i vendosur në shtëpinë e Lulash Boshit, përfaqëson një thesar të çmuar të trashëgimisë kulturore dhe arkitekturës tradicionale shqiptare. Në këtë muze, vizitorët do të përjetojnë një udhëtim në kohën e kaluar të fshatit Theth dhe do të njohin më shumë për jetën dhe kulturën e banorëve të kësaj zone të mrekullueshme.

Banesat e ndërtuara me gurë, të forta dhe të larta, karakterizojnë pamjen e luginës së Thethit. Një nga strukturat më të vecanta është kulla e Lulash Keq Boshit, e cila ngrihet majestikisht në majën e një shkëmbi të thepisur, duke i dhënë atij një karakter të fortë mbrojtës. Kjo kullë e veçantë është ndërtuar në mënyrë organike dhe funksionale, lidhur me mjedisin e saj dhe përmban detaje arkitektonike të shquara.

Kulla është e ndarë në disa ambiente, duke filluar nga kati përdhes, ku strehohet bagëtia, dhe përfundon në dhomat e banimit në katin e sipërm. Në katet e ndryshme të kullës, vizitorët do të hasin elemente tërheqëse të arkitekturës tradicionale shqiptare, si frangjat e punuara me gurë të gdhendur, oxhakun e dhomës së miqve dhe tavanin e drurit dërrase.

Dhomat e banimit janë të ndërtuara me kujdes dhe përpikmëri, me detalje të mrekullueshme që shprehin kujdesin dhe dashurinë për detajet. Dhomat e miqve janë të veçanta për shkak të oxhakut, tavanit dërrase dhe trajtimit të mrekullueshëm të ambientit, duke e bërë atë një vend të preferuar për mikpritjen e vizitorëve.

Për vizitorët që dëshirojnë të zbulojnë thellësisht kulturën dhe traditat e zonës së Thethit, Muzeu Etnografik në shtëpinë e Lulash Boshit ofron një përvojë të paharrueshme, duke rikrijuar një pamje autentike të jetës së fshatit në kohët e kaluara. Ky muze është një nga destinacionet kryesore kulturore në rajon dhe një mënyrë e shkëlqyeshme për të njohur më mirë trashëgiminë e pasur kulturore të Shqipërisë.

Book your vacations

Adresa

Ethnographic Museum of Dukagjin, Rruga Grunas, Theth

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose