Turizmi bregdetar

Çfarë mund të vizitoni në Vlorë?

20 May 2023 Vlore

VLORAAAAA

Vlora ndodhet në jugperëndim të Shqipërisë, buzë Adriatikut. Vlora është qytet i lashtë, i themeluar në shek.VI p.e.s. Ajo më parë njihej me emrin Aulona. Vlora është edhe qyteti ku është shpallur Deklarata e Pavarësisë shqiptare, më 28 nëntor 1912.

Ajo është një nga portet kryesore të Shqipërisë, me një popullsi prej 188.922 banorë. Është një qendër e rëndësishme tregtare dhe detare në Shqipëri. Në Vlorë është e zhvilluar industria e peshkimit. Ajo prodhon naftë, gaz natyror, bitum dhe kripë. Një zhvillim i madh është edhe turizmi, për shkak të bukurive natyrore duke u shoqëruar ky zhvillim me ndërtimin e shumë hoteleve, restoranteve, plazheve.

Objektet e Trashëgimisë Kulturore të rëndësisë së veçantë që mund të vizitoni në Vlorë

 • Monumente Kulture, Historik - Arkeologjik
 1. Kalaja e Kaninës 
 2. Kalaja e Gjon Boçarit 
 3. Kalaja e Porto Palermos 
 4. Gjurmët Kalasë së Vlorës 
 5. Kalaja e Treportit dhe muri antik 
 6. Qyteti Antik Orik 
 7. Kalaja e Treportit dhe Muri Antik në det  
 8. Fshati Rrënojë i Tragjasit të vjetër
 9. Shtegu i Jul Cezarit, Llogara
 10. Pisha Flamur, Llogara
 • Objekte të tjera kulturore pjesë e Trashëgimisë
 1. Shtëpia e Formimit të Qeverisë 1920
 2. Varri Monumental i Ismail Qemalit (vepër e skulptorit Odhise Paskali, u ndërtua në vitin 1932)
 3. Kullat e Dervish Aliut (në Dukat, i ndërtuar në 1979 në fillim të shek.XIX)
 4. Klubi Labëria (sot është Muzeu Etnografik)
 5. Shkolla e Parë Nr.1
 6. Godinë e vitit 1925
 7. Kompleksi te Muzeu
 8. Kompleksi mbi Muzeun
 9. Ish Galeria e Arteve
 10. Ish Prefektura
 11. Ish Hetuesia
 12. Banka Tregtare Vlorë
 13. Muzeu Historik
 14. Godina ku ka pasur Selinë “Qeveria Provizore e I.Q” në Skelën e Vlorës
 • Objekte të tjera Kulturore, Trashëgimi - Arkitekturë
 1. Banesa pranë Klubit Labëria
 2. Banesa Dy Kat
 3. Banesa e Kujtimit Hamzës (në Kaninë)
 4. Banesa e Eqerem Bej Vlorës
 5. Banesa e Çifutit (Rr.Lef Sallata) 
 6. Banesa e Islam Gjonit 
 7. Banesa e Familjes Hoxha përballë Kishës
 8. Shtëpia e Halim Xhelos ku u Themelua Komiteti Qarkor i Rinisë
 9. Banesa e Islam Gjonit
 10. Banesa e Shkrimtarit Petro Marko
 11. Shtëpia e Radhimajve
 12. Shtëpia në lagjen Partizani
 • Burime të tjera, Kulturore
 1. Tuma në Bregun e Kishës (në Tragjas)
 2. Ujësjellësi i Ferunit (ndërtuar në vitin 1888, në shek.XIX)
 3. Mbishkrimet në Gjirin e Gramës (në Gadishullin e Karaburunit, i njohur si Gjiri i Grammatas)
 4. Ansambli i rrugës Justin Godar (rruga muze nga viti 1912-1921)
 5. Rruga e Hebrejve (zanafilla e kësaj miqësie, histori pothuajse 600 vjeçare)
 6. Sahati Komples

Objekte kulti si:

 1. Manastiri i Shën Mërisë (në Zvërnec) 
 2. Kisha e Marmiroit (në Pashaliman) 
 3. Kisha Katolike
 4. Xhamia e Muradies (pranë Sheshit të Flamurit) 
 5. Teqeja e Kaninës 

Objekte të tjera me rëndësi kulturore natyrore që mund të vizitohen janë:

 1. Shpella midis Fshatrave Dukat e Tragjas
 2. Shpella e Haxhi Alisë (në gadishullin e Karaburunit, në skajin veriperëndimor të Kepit të Gjuhëzës)
 3. Shpella e Panaisë
 • Burime të tjera, Natyrore
 1. Tarraca detare e Kusbabait (ajo merr emrin nga Sejid Ali Sulltan, i njohur si Ati Kuzum - Quzum Baba, një udhëheqës shpirtëror bektashian)
 2. Tarraca Detare, e ish shtëpisë së pushimit të punëtorëve
 3. Bariera Koralore e Grykës së Diallit
 4. Falezat e Sazanit
 5. Rrapi Xhamisë (ndodhet brenda oborrit të Xhamisë së Muradijes)
 6. Rrapi i Çesmes (Mirol)
 7. Rrapi i Shkollës Nr.1 (ndodhet në lindje të Sheshit të Flamurit)
 8. Rrapi i Dukatit
 9. Rrapi i Tragjasit të Vjetër
 10. Rrapet e Izvorit  
 • Lagunat më të mëdha e më të rëndësishme të Shqipërisë
 1. Laguna e Nartës 
 2. Laguna Limopuo (gjendet në afërsi të Zvërnecit, në pjesën jugperëndimore të Lagunës së Nartës)
 3. Pylli i Sodës (në Zvërnec)

 

Plazhet  publike dhe plazhe të paeksploruar akoma që mund të vizitoni  në Vlorë

 • Turizëm i Diellit dhe i Detit
 1. Plazhi i Ujit të Ftohtë - Jonufer  (ndodhet rreth 5 km, nga qendra e qytetit)
 2. Plazhi i Vjetër
 3. Orikum
 4. Radhimë
 5. Plazhi i vogël i Dafinës
 6. Bregu i Bitrit
 7. Gjiri i vogël i Gramës (ndodhet në pjesën perëndimore të Karaburunit)
 • Turizëm i Natyrës, Ekoturizëm
 1. Vjosë-Nartë

Karaburun - Sazan

 1. Parku Kombëtar Detar, Karaburun - Sazan
 2. Gadishulli i Karaburunit

Kepi i Gjuhëzës (në veriperëndim të Gadishullit të Karaburunit)

 

Të gjithë Fshatrat në Vlorë

Aliban, Amonicë, Armen, Babicë e Madhe, Babicë e Vogël, Bashaj, Bestrovë, Beshisht, Bishan, Brataj, Bunavi, Cerkovinë, Çeprat, Delisuf, Dëllënjë, Drashovicë, Drithas, Dukati, Dukati i Ri, Dushkarak, Fitore (Novoselë), Gërrnec, Golimbas, Grabian, Gumenicë (Kotë), Gjileka, Gjorm, Haderaj, Hoshtim, Hysoverdhë, Iliazi, Kanina, Vlorë, Karbunarë, Kërkovë, Kocul, Kota, Kropisht, Kudhësi, Lapardha, Lepenicë, Lubonjë (Vlorë), Llakatundi, Malas (Vlorë), Mallkeq, Matogjin, Mazhar, Mazhar (Sevaster), Mekat, Mertiraj, Mesaplik, Mesarak, Mifol, Nartë, Novoselë, Panaja, Penkovë, Peshkëpi, Petë, Picar (Armen), Piluri, Ploç, Poro, Qafa e Limit, Qeparo Fushë, Radhima, Ramica, Rexhpaj, Risil, Rromes, Sazani, Sevaster, Skrofotinë, Sherrisht, Shkallë-Mavrovë, Shkozë, Shushicë, Tragjasi, Tragjasi i Vjetër, Treblovë, Trevllazër, Vajzë, Velcë, Vermik, Vezhdanisht, Vllahinë, Vodicë, Xhyherrinë, Zvërnec.

Book your vacations