Objekte Kulti

Qyteti Antik Orik, Vlorë

Vlerësime 0

Qyteti Antik Orik ndodhet në Pashaliman, të Vlorës. Burimet historike të tij datojnë që në shek.V p.e.s nga Herodoti dhe Hekateu i Miletit, si liman i Epirit. Ky qytet njihej për rëndësinë e tij në betejat midis Maqedonisë dhe Romës në fund të shek.III p.e.s, si dhe në luftën civile midis Çezarit dhe Pompeit në vitin 48 p.e.s. Përmendet edhe si teatër i luftimeve midis Romakevë gjatë luftërave civile, si qyteti i parë që u pushtua nga Çezari.                                                                                                               

Qyteti Antik Orik është një monument i trashëgimisë kulturore, i llojit "Arkeologji", i miratuar në shtator të vitit 1971. Tipologjia e tij është qytet antik, ndërtim i shek.VI.

Hyrja e qytetit, në kujtimet e Çezarit e cila ruhet ajo e anës veriore, ka dy faza ndërtimi që datojnë në periudhën helenistike dhe në antikitetin e vonë. Ndërsa nga muri rrethues i qytetit, ruhet një trakt në lindje të tij me gjerësi 1.90 m dhe gjatësi 44 m, nga të cilat 15 m duken ende të zhytura nën sipërfaqen e ujit të lagunës. Nga fortifikimi i qytetit ruhet gjithashtu muri dhe hyrja e akropolit, i cili daton mbas shek.I e.s.  Përbërësit arkitektonik të saj janë shkallarja në formë gjysmërrethi, e cila ka një podium me kornizë me dentikula që arrin në 1.57 m lartësi.

Gjatë mesjetës ai njihej me emrin Jeriko dhe funksiononte si qytet i vogël, i paisur edhe me një port. Në shek.XV kur u pushtua nga turqit, ai u quajt Pashaliman dhe u shndërrua në bazën kryesore të marinës turke në perëndim të Perandorisë.E gjithë treva e Orikut ose siç është quajtur trekëndëshi Dukat, Tragjas, Radhimë është një prej rajoneve që mbart në vetvete shumë vlera të karakterit kulturor, historik, etnografik dhe ekologjik.

Book your vacations

Adresa

Orikum, Vlora, Vlorë County

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose