Kala

Kalaja e Menglit

Vlerësime 0

Kalaja e Menglit është një strukturë fortifikuese e vendosur në kodrën e Mengëlit, një pikë strategjike në pjesën jugore të masivit të Godoleshit. Ky fortifikim ka një pozicion dominues, ngrihet mbi luginën e lumit Shkumbin në një lartësi prej 300 metrash, ofruar ndërtesave një avantazh taktik dhe strategjik në kontrollin e rrugës Egnatia.

Kështjella ka një formë shumëkëndëshi dhe është përforcuar nga një mur rrethues i ndërtuar me gurë të madhësisë mesatare, të cilët janë përdorur për faqet anësore të murit. Trashësia e murit arrin deri në 2 metra në anën jugore dhe 2,3 metra në anët e tjera. Ky mur i fuqishëm shërben si një mjet mbrojtës i cili kontrollon hyrjen në kështjellë dhe ofron një panoramë të qartë të fortifikimeve të tjera në rrethin.

Hyrja e kështjellës ndodhet në anën veri-perëndimore dhe është ndërmjet dy kullave katërkëndëshe, nr. 1 dhe nr. 2, të cilat janë krijuar si pasojë e ndërprerjes së murit rrethues. Kjo hyrje është 3,5 metra e gjerë dhe ka pasuar një portë dyfletëshe. Fortifikimi përforcohet nga 8 kulla të vendosura në distanca të ndryshme në varësi të terrenit dhe sigurojnë një linjë të pandërprerë të mbrojtjes.

Forma e përbashkët e kullave është katërkëndëshe, megjithatë, një kullë në formë U (kulla 6) dallohet nga ky model. Kullat 1 dhe 2 shoqërojnë hyrjen e kështjellës dhe kanë një pozicion kyç në strukturën mbrojtëse. Kulla 3 ndodhet në qendër të murit rrethues në anën perëndimore, ndërsa kullat 4 dhe 5 janë në skajet jugperëndimor dhe juglindor, duke pasuar terrenin me një pjerrësi më të madhe. Kullat 7 dhe 8 janë në anën veriore dhe verilindore të kështjellës.

Kullat e ndërtuara me formë katërkëndëshe sigurojnë një linjë të fortë mbrojtëse, ndërsa kulla 6, edhe pse e dobët në disa aspekte, kompensohet me trashësinë e murit rrethues dhe të krahëve të kullave në anën veriore, duke bërë sulmin më të vështirë.

Kalaja e Menglit është një ndërtim ushtaraktë i realizuar gjatë sundimit të perandorit Justinian dhe ka shumë ngjashmëri me kalanë e Qafës. Ky strukturë fortifikuese përbën një shembull të arkitekturës bizantine të shekullit të VI, e cila ka qenë e përdorur për të kontrolluar rrugën Egnatia dhe për të mbrojtur degën jugore të imperatorisë bizantine.

Top of Form

 

Book your vacations

Adresa

Godolesh, Labinot Fushë, Elbasan Municipality

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose