Kala

Kalaja e Lëkurësit, Sarandë

Vlerësime 0

Kalaja e Lëkurësit ndodhet në juglindje të qendës të qytetit, në Sarandë. Kalaja ka një pozicion të veçantë strategjik dhe nga aty mund të kontrollohet i gjithë qyteti, si dhe ishujt e Ksamilit. Është shpallur monument me vlera historike dhe kulturore, në maj të vitit 1970
Kjo kala mendohet nga historianët të jetë ndërtuar, rreth viteve 1537. Ndërtimi i saj përkon me kohën kur Sulltan Sulejmani sulmoi Korfuzin dhe i lindi si domosdoshmëri, kontrolli i Skelës së Sarandës, së bashku me rrugën që e lidh me Butrintin. Rajoni tradicionalisht i përkiste pjesës jugore të Himarës. Në fund të shek. XVIII, kalaja u sulmua nga Ali Pashë Tepelena.
Kalaja dikur mbante në këmbë, fshatin e vjetër të Lëkurësit. Ka formë katrore me dy kulla të rrumbullakëta, të vendosura në veriperëndim dhe juglindje. Kati i parë ka shërbyer si depo. Kuptohet nga pozicioni i vendosjes që qëllimi kryesor i ndërtimit të kalasë ishte vrojtimi i detit. Lartësia e mureve arrin 6.7-7 m dhe trashësia e tyre deri në 2 m.
Prej kalasë mund të vështrosh si në asnjë pikë tjetër shtrirjen e Sarandës, Korfuzit, si dhe të shijosh ngjyrat e perëndimit apo dritat e qytetit në mbrëmje.

Book your vacations

Adresa

Lëkurësi Castle, Rruga Skënderbeu, Gjashtë

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose