Objekte Kulti

Legjenda e Grykës së Vajës

Vlerësime 0

Legjenda e Grykës së Vajës ose Shkëmbi i Vashave është një ngjarje tragjike e ndodhur më 16 qershor të vitit 1478, e cila mbetet një kujtim i dhimbshëm i historisë së Krujës. Gryka e Vajës ndodhet në veri të qytetit të Krujës, në pjesën më veriore të Malit të Krujës dhe ka një rëndësi simbolike për komunitetin.

Pas pushtimit të Krujës nga ushtria osmane më 16 qershor 1478, shqiptarët u gjetën nën sundimin e perandorisë osmane. Për të shmangur skllavërimin dhe për të mbrojtur nderin e tyre, një grup prej 90 gra dhe vajza krutane morën një vendim të rëndësishëm. Ato u kapën dorë më dorë dhe, në një akt heroik, vendosën të hidheshin nga shkëmbi i lartë me një lartësi prej deri në 200 metra.

Ngjarja e sakrificës së tyre është bërë një legjendë e njohur, e cila ka kaluar brenda brezave si simbol i guximit dhe vullnetit për liri. Kjo ngjarje ka thelluar edhe më tej rezistencën dhe krenarinë e popullit shqiptar ndaj pushtuesve.

Gryka e Vajës sot është një vend i shenjtë dhe një simbol i rezistencës së shqiptarëve kundër pushtuesve. Ajo gjithashtu është një vend i vizituar nga turistët dhe shqiptarët që duan të ndjehen afër historisë dhe trashëgimisë së vendit.

 

Book your vacations

Adresa

Gryka e Vajës, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose