Objekte Kulti

Teqeja e Hasan Dedesë

Vlerësime 0

Teqeja e Hasan Dedesë në Këlcyrë është një vend i shenjtë dhe i rëndësishëm për komunitetin bektashi. E ndërtuar nga Baba Ademi në shekullin XVII, teqeja ka pasur një histori të gjatë dhe të ndryshme. Hasan Dede Tregu, një figurë e rëndësishme për bektashizmin, ka luajtur rol të shquar në përhapjen dhe ruajtjen e kësaj tradite në zonën e Këlcyrës.

Teqeja u përfshi në ngjarje të rënda gjatë historisë, duke pësuar shkatërrimin nga grekët në pranverën e 1914-ës dhe më pas u rindërtua rreth vitit 1920. Gjatë periudhës së komunizmit, u mbyll dhe u shkatërrua në vitin 1967, por me rihapjen e lirisë në vitin 1991, u kthye në funksionim. Më 2007, teqeja u ringrit nga themelet, një akt simbolik i rikthimit të frymës dhe identitetit të këtij vendi të shenjtë.

Sot, teqeja vazhdon të jetë një qendër e rëndësishme për besimtarët bektashi, duke mbajtur trashëgiminë e Hasan Dedesë dhe të të tjerëve që kanë kontribuar në ruajtjen dhe zhvillimin e kësaj tradite.

Book your vacations

Adresa

Këlcyrë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose