Objekte Kulti

Kisha e Zojës Shna Prende, Pukë

Vlerësime 0

Kisha e Zojës Shna Prende ndodhet në fshatin Kryezi dhe shërben si dëshmi e thellë e besimit dhe historisë së komunitetit. Kjo ndërtesë fetare, e shpallur e shenjtë nga shumë besimtarë, ka pasuar një rrugë të gjatë dhe ka qenë burim i shpresës për shumë njerëz nëpër breza.

Për kishën thuhet se është e lashtë dhe ka luajtur një rol të rëndësishëm si vend i shenjtë për komunitetin. Megjithatë, në vitin 1967, kisha është mbyllur dhe më pas është shkatërruar, duke përfshirë edhe themelet e saj, me një traktor që prere edhe lisat e mëdhenj.

Për fat të mirë, nga besimtarët janë ruajtur dy të gdhendura në derë: njëra me Kryqin dhe tjetra me shenjën e lashtë të krishterimit në formën X, e cila përkon me gërmën e parë të mbiemrit të Jezu Krishtit (Xristo). Në vitin 2008, filloi një projekt i rindërtimit të kësaj kishe të vogël, i shoqëruar nga një ceremoni shenjtërimi.

Në një shënim nga viti 1932, At Gjon Karma përshkruan Kishën e Shna Prendes në lagjen Gegaj si një lter të veçantë, rrethuar nga lisa të larta dhe të ulëta. Për festat e kësaj Shejtneshe, komuniteti ndez qirinj dhe organizon darka të veçanta për miqësi.

Book your vacations

Adresa

2VWV+QWG, Pukë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose