Objekte Kulti

Kisha e Arst-Miliskaut

Vlerësime 0

Kisha e Arst-Miliskaut ndodhet rreth tre orë larg qytetit të Pukës, në një fshat që shtrihet mbi liqenin e Fierzës. Ky objekt kulturor njihet ndryshe si "Kisha e Derasë 1800-vjeçare" dhe përbën një trashëgimi të rëndësishme kulturore në zonën e Pukës. Emri "Arst-Miliskaut" lidhet me një familje të njohur që ka pasur lidhje me këtë kishë.

Në vitin 2008, u zbulua një derë druri e gdhendur, e cila daton prej vitit 1800. Ky element arkitektonik është ruajtur brenda kishës dhe paraqet një dëshmi të rëndësishme të historisë së këtij vendi.

Në kishën e vogël të fshatit Arst-Miliska, janë zbuluar dy ikona prej guri që datohen në periudhën e shekullit XII-XIII. Këto dy ikona mendohet se përfaqësojnë figurën e Shën Nikollës dhe një Shenjtore-Hyjneshë, të gdhendura në gur duke përdorur modelin tradicional të punimit të drurit.

Gdhendjet e hershme me subjekt fetar dolën në dritë gjatë rindërtimit të kishës, e cila aktualisht njihet me emrin Kisha e Shëngjonit. Studiuesi J. Brahaj thekson se ruajtja e këtyre dy figurave të lashta religjioze në gur është një rast i veçantë, i shpjeguar nga kushtet, rrethanat historike dhe pozicioni gjeografik i kishës në fjalë.

Kisha e Arst-Miliskaut ndodhet në një fshat që nuk ka pasur kurrë një pozicion të favorshëm dhe nuk ka arritur të bëhet famulli, pra asnjëherë nuk ka pasur një prift në krye të saj. Meshët dhe ceremonitë fetare mbaheshin vetëm në ditën kur vinte pajtori ose në raste të veçanta kur prifti mund të vinte për ceremoni varrimi.

Book your vacations

Adresa

Pukë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose