Kala

Kalaja Shtëpezes, Gjirokastër

Vlerësime 0

Kalaja e Shtëpezës është një kala e vjetër në juglindje të Shqipërisë, në fshatin Shtepezë.Kjo kala është një prej ndërtesave historike më të rëndësishme të vendit, dhe ka një histori të gjatë dhe interesante.

Kalaja e Shëpezës ndërtohet në një lartësi prej 580 metrash mbi nivelin e detit dhe konsiston në një mur mbrojtës prej guri të cilin e rrethon një park natyror dhe një rreze shiritash nëpër të cilat janë vendosur shtëpi të vogla dhe kullota. Kjo kala është ndërtuar në shekullin e 17-të dhe ka qenë një qendër e rëndësishme e mbrojtjes për zonën.

Në periudhën e Mesjetës, kjo kështjellë ka qenë nën kontrollin e sundimtarëve të ndryshëm si Byllisëve, Despotëve të Epirit, Mbretërisë së Napolit, dhe sundimtarëve Osmanë. Gjatë shekullit të 18-të, Kalaja e Shtepezës u përdor si vend banimi dhe u bë një qendër kulturore për zonën.

Në vitin 1943, gjatë Luftës së Dytë Botërore, kalaja u përdor si vend mbrojtjeje për partizanët e Ballit Kombëtar. Në periudhën komuniste, kjo kështjellë u përdor si burg për të internuarit politikë dhe si vend banimi për familje të ndryshme.

Vizitorët mund të shijojnë një shëtitje të bukur nëpër parkun natyror që rrethon kështjellën dhe të shohin pamjen panoramike të zonës që rrethon.

Për ata që janë të interesuar në historinë dhe kulturën, vizitimi i kalas mund të jetë një eksperiencë e vlefshme. Këtu mund të shihni strukturën e murit mbrojtës dhe të eksploroni brendësinë e kalas. Vizitorët gjithashtu mund të shohin artefakte historike dhe ndërtesa të tjera të vjetra në zonën përreth, duke përfshirë kishat dhe objekte të tjera të kulturës.

Sot, Kalaja e Shtepezës është një atraksion turistik i rëndësishëm për zonën dhe një vend i shkëlqyer për të eksploruar historinë dhe kulturën e Shqipërisë.

Book your vacations

Adresa

3483+WR6, Gjirokaster, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose