Kala

Kalaja e Karosit

Vlerësime 0

Kalaja e Karosit gjendet mbi Qeparoin e Vjetër, në "gradishtë" rreth 450 m mbi nivelin e detit dhe me një largësi 3.5 km prej tij. Kalaja i përket një faze më të avancuar të vendbanimeve prehistorike të Kaonisë. Nga gërmimet e bëranë 1970-1990 u vrojtuan dy faza ndërtimi, një në periudheën e bronxit të vonë e tjetra në periuthën e hekurit. ndërsa qartësohet fakti që është përdorur që në shek. e IV p.e.s. Kjo kala 3000 mije vjeçare e me pese rradhë muresh është më e madhja në Shqipërinë jug-perëndimore është ende e pa eksploruar mirë nga arkeologët. Fshati i parë i vendosur pranë fortesës në një zonë të quajtur Pirg (edhe sot shpati i malit quhet ende Nepirg), që vonë u quajt Kastel në latinisht e ndërsa gjatë shek. VI.-IX, morri emrin sllav Gradishta.

Book your vacations

Adresa

6H97+34R, SH8, Vlorë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose