Parqet Kombëtare

Parku Natyror Korab-Koritnik, Dibër

Vlerësime 0

Parku Natyror Korab-Koritnik ndodhet në Qarkun e Dibrës dhe të Kukësit, midis lumenjve Drini i Zi dhe Drini i Bardhë, me sipërfaqe prej 55.550 ha. Parku natyror, mban emrin e maleve të Korabit dhe të Koritnikut.

Korabi, është maja më e lartë si e Shqipërisë dhe e Maqedonisë së Veriut dhe qëndron në një lartësi prej 2.764 m. Korabi dhe Koritniku njihen si një zonë e rëndësishme ndërkombëtare e bimëve, nga Plantlife. Parku Natyror Korab-Koritnik lidhet nga veriu nëpërmjet një zone me Parkun Kombëtar të Sharrit në Kosovë gjithashtu është pjesë e zonës ndërkufitare me Parkun Kombëtar të Mavrovës në Maqedoni deri në malet Desha në jug.

Si trashëgimi natyrore e vendit tonë, ai karakterizohet nga një biodiversitet i pasur, me larmi habitatesh dhe llojesh floristike e faunistike. Ai ka një klimë mesatare- kontinentale, me dimër të lagësht e të ftohtë dhe verë të nxehtë e të thatë. Ekosistemi konsiderohet si zonë me rëndësi të veçantë në Evropë, për shpendët malor.

Perbehet nga pyje halore, me shpate dhe livadheve malore që janë kryesisht të mbuluara me pemë gjetherënëse dhe një larmi e madhe lulesh të egra. Nivelet e bimësisë dallohen bazuar në lartësi të ndryshme, pyje lisi nga 400-900 m, pyje halorë, pyje ahu dhe pyje me gjethe të përziera nga 1.000-2.000 m mbi nivelin e detit. Llojet më të zakonshme të pemëve në park janë: bredhi argjend, pisha austriake, pisha boshnjake, pisha maqedonase dhe alderi i zi .Pyjet e dushkut mund të gjenden në lartësitë e ulëta duke përfshirë: shkozën orientale, lisin e zbukuruar, lisin maqedonas dhe panjën e fushës.

Fauna përfaqësohet nga 37 lloje gjitarësh të mëdhenj si: ariu i murmë, ujku gri, rrëqebulli i Ballkanit, kaprolli, derri i egërr nuselala, kungulli i pishës dhe ketri i kuq. Përmban gjithashtu një shumëllojshmëri habitatesh të përshtatshme që mbështesin popullata të dendura zogjsh si: shqiponja e artë, kapërdheja perendimore, fajkoja peregrine, gumëzhitja e zakonshme, rrotulluesja, shqiponja, shkaba e griffonit, lisi i lajthisë dhe shumë të tjerë.

Kjo zonë e cila përfshin kalanë e Dodës, Tomin, Tërthorën, Topojan, Shishtavecin, Zapodin, Shtiqenin, Bushtricë e Maqellarë është zhvilluar së fundi edhe nga pikëpamja turistike, duke u kthyer në një nga destinacionet më të preferuar për turistët vendas e të huaj. 

Veçanërisht me burimet e spikatura natyrore, të pyjeve, të peisazhit, të majave të maleve ku përshihet maja më e lartë e vendit tonë, Korabin, kullotat alpine, bjeshkët, luginat, grykat e thella,, liqenet dhe lumenjtë të cilat kanë shumë për të ofruar në fushën e turizmit.

Book your vacations

Adresa

Sllovë, Bashkia Dibër, Dibër County

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose