Objekte Kulti

Xhamia Mbret

Vlerësime 0

Xhamia Mbret, e njohur edhe si (Hünkâr Camii), Xhamia e Hynqarit ose Xhamia e Sulltanit, është një thesar i padiskutueshëm i trashëgimisë kulturore në qytetin e Beratit. Kjo xhami e shpallur monument kulture që nga viti 1948, është pjesë e kompleksit të Qendrës Islamike dhe një ndër xhamitë më të rëndësishme dhe të njohura të qytetit.

Xhamia u ndërtua në fund të shekullit të XV nga Sulltan Bajaziti II, dhe që atëherë ka shërbyer si një vend i shenjtë për besimtarët dhe një dëshmi e trashëgimisë arkitekturore osmane në këtë qytet të pasur me histori.

Salla e lutjeve të xhamisë shquhet për detajet e saj të pikturuara me mjeshtëri. Tavani masiv i sallës së lutjeve është një veprimtari artizanale e jashtëzakonshme, duke përfshirë mafili të gjerë me dy kate të mbështetur mbi shtylla druri. Mihrapi në murin fundor dhe mimberi në anën e djathtë të mihrapit shton bukurinë dhe strukturën dekorative të xhamisë. Rozeta që ndodhet në qendër të tavanit përmban mbishkrime të thënieve të ndryshme kuranore, ndërsa një frizë poshtë tavanit shfaq 99 emrat e bukur të zotit (Allahut).

Portiku i hapur që paraprin sallën e lutjeve është një tjetër element arkitekturor i rëndësishëm. Ky portik ka një tavan të vetin dhe një mihrap në murin verior, duke e bërë të mundur faljen e lutjeve edhe në këtë hapësirë. Ndërtuar në fund të shekullit të XVIII nga Usta Dush Barka, portiku përqafon një harkadë të mbështetur në kollona guri, duke e bërë atë një pjese të rëndësishme të kompleksit arkitekturor.

Minareja e xhamisë, një element karakteristik i ndërtimeve myslimane, ka pjesën e sipërme të saj të rindërtuar, ndërsa bazamenti është i realizuar me teknikën klausonazhi, një tregues i periudhës së ndërtimit origjinal në shekullin e XV.

Xhamia Mbret është jo vetëm një vend i shenjtë për besimtarët, por edhe një dëshmi e pasur e trashëgimisë kulturore dhe arkitekturore në qytetin e Beratit, duke e bërë atë një destinacion tërheqës për vizitorët.

Book your vacations

Adresa

PX42+7V2, Berat, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose