Objekte Kulti

Xhamia e Plumbit, Berat

Vlerësime 0

Xhamia e Plumbit, e njohur edhe si Xhamia e (Izgurliut), është një ndër ndërtimet më të rëndësishme fetare dhe kulturore në qytetin e Beratit. Në ndërtimin e saj në vitet 30 të shekullit XVI, gjatë sundimit të sulltanit Sulejman Konunorit (1520-1566), qyteti i Beratit po kthehej në një qendër të rëndësishme administrative dhe fetare në territorin e Perandorisë Osmane.

Porosia për ndërtimin e kësaj xhamie erdhi nga fisniku Ahmet Bej Uzgurliu, i cili, sipas traditës, mendohet të ketë qenë pinjoll i familjes Skuraj. Evlia Celebi, udhëtari osman, kur flet për ndërtesat e Ahmet Beut në Berat, pas përshkrimit të xhamisë, e përshkruan atë si një ndërtesë të ndërtuar me gurë të gdhendur dhe mbuluar me plumb. Ky monument i kulturës është pjesë e një kompleksi mjaft të pasur, duke përfshirë pazari, medresejen, imaretin (mensën publike), shkollën, dhe banjën e cezmja.

Elementët arkitektonikë të xhamisë së Plumbit janë impresionues. Salla e lutjeve është e formës katrore dhe është mbuluar me një kupolë elegante. Në anën veriore, xhamia ka një portik me shtatë kupola të mbuluara me plumb. Minareja e lartë dhe e hollë, e punuar me kujdes në bazamentin e saj me teknikën e kluasonazhit, shtrihet si një simbol i rëndësishëm i ndërtesës.

Brenda xhamisë, një karakteristikë e veçantë është ndriçimi i bollshëm, i siguruar nga një numër i madh i dritareve. Kjo karakteristikë krijon një ambient të ngrohtë dhe frytues për lutje, duke reflektuar vëmendjen ndaj detajeve dhe mjeshtërisë së përdorur në ndërtimin e kësaj xhamie historike.

Xhamia e Plumbit është jo vetëm një vend i adhurimit për besimtarët, por edhe një dëshmi e pasur e trashëgimisë kulturore dhe arkitektonike në qytetin e Beratit. Ndërtime të tilla përbëjnë një pasuri të rëndësishme për identitetin kulturor të një vendi dhe janë një pjesë e rëndësishme e historisë së tij.

Book your vacations

Adresa

PX34+R57, Berat, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose