Objekte Kulti

Xhamia e Nazireshës

Vlerësime 0

Xhamia e Nazireshës, e njohur ndryshe si Xhamia Nazir Beu, është një ndër monumentet e rëndësishme fetare dhe arkitektonike të Elbasanit, shquhet për veçoritë e saj të ndërtimit dhe frymëzimit të periudhës së hershme osmane. Një dëshmi e rëndësishme e kësaj xhamie është mbishkrimi i shkruar me bojë në murin fundor të mafilit, ku lexohet data 1599, duke e bërë një nga xhamitë e ndërtuara në fillim të shekullit XVI.

Xhamia e Nazireshës është ndërtuar nga një funksionar i lartë perandorak, i cili i ka dhënë emrin e gruas së tij. Ajo përkthehet në një monument fetar tipik me arkitekturë sulltanore, duke përfshirë minaren dhe kupolën. Kjo xhami gjendet në anën jugore të unazës së Elbasanit dhe mendohet se ka qenë një qendër e rëndësishme e qytetit në periudhën e ndërtimit të saj.

Salla e faljes është e shtruar me pllaka poligonale, ndriçohet nga pesë dritare të vendosura në tre radhë, dhe pjesa e poshtme e dritareve është kornizuar me patura të profiluara prej gurësh të gdhendur. Pamja ballore e xhamisë ka një portik të mbuluar me çati druri, duke krijuar një hyrje të veçantë në sallën e faljes. Ky detaj ka një karakteristikë të vecantë krahasuar me xhamitë e tjera.

Xhamia e Nazireshës është ruajtur në formën origjinale të sallës së faljes dhe të minares. Në sallë ka një atmosferë të pastër dhe të qetë që sjell një ndjenjë të thellë të qetësisë. Minara e xhamisë, e ndërtuar me një arkitekturë elegante, shtrihet drejt qiellit, duke e bërë të duket si një pikë reference dhe një simbol i besimit për komunitetin lokal.

Kjo xhami, e pasur me histori dhe vlera arkitektonike, ka qenë dhe vazhdon të mbetet një qendër e rëndësishme fetare dhe kulturore në Elbasan. Frekuentohet edhe në ditët e sotme, duke i dhënë vazhdimësi trashëgimisë kulturore dhe fetare të qytetit.

Top of Form

 

Book your vacations

Adresa

434P+3JJ, E852, Elbasan, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose