Objekte Kulti

Ura e Vokopolës

Vlerësime 0

Ura e Vokopolës është një monument i jashtëzakonshëm i trashëgimisë kulturore në qytetin e Vokopolës, në qarkun e Beratit. Kjo urë e veçantë është një dëshmi e periudhës osmane dhe ka një rëndësi historike dhe arkitektonike të jashtëzakonshme. Miratimi zyrtar i saj më datën "08.01.1977" vërteton rëndësinë që i jepet në nivel kombëtar.

Ura ndodhet mbi përroin e Çorrogjafit, pranë burimit të njohur si "Uji i Zi". Konsiderohet se u ndërtua gjatë periudhës së Ali Pashë Tepelenës dhe ka shërbyer si një pikë e rëndësishme në lidhjen e luginës së Osumit me luginën e Vjosës. Rruga që kalonte nëpër këtë zonë, lidhte qytetin e Beratit me Tepelenën dhe më tej me Janinën, duke kaluar përmes fshatrave të rëndësishme si Vokopolë, Çorrogjaf, Qafa e Gllavës, Luftinjë dhe Memaliaj.

Ura e Vokopolës shquhet për arkitekturën e saj të veçantë. Është një urë e ndërtuar kryesisht me gurë, me një qemer të madh, një segment rrethor dhe dy dritare shkarkuese që i japin një pamje impresionuese. Me një gjerësi prej 43 metrash, kjo urë shtrihet mbi rrugën e përdorur në kohën historike për të lidhur qytetet dhe fshatrat në këtë zonë.

Struktura e urës përfshin tre harqe dhe dy kamare, duke e bërë atë një nga urat më të mëdha dhe më monumentale të këtij rajoni. Kalldrëmi i urës është realizuar me pllaka gurësh të zinj, të vendosur me kujdes, ndërsa qemeri është i ndërtuar me dy rreshta gurësh.

Ura e Vokopolës është një perlë e trashëgimisë kulturore dhe një simbol i lidhjeve historike dhe kulturore në zonën e Beratit. Ruajtja e këtij monumenti është thelbësorë për të mbajtur gjallë kujtimet dhe historinë e kohërave të kaluara në këtë rajon të bukur të Shqipërisë.

 

Book your vacations

Adresa

G3J9+4XV, Tërpan, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose