Objekte Kulti

Ura e Kasabashit, Çorovodë

Vlerësime 0

Ura e Kasabashit është një monument kulture i ndërtuar në vitin 1640 nga kryearkitekti i Perandorisë Osmane, Arkitekt Kasemi, i cili kishte origjinën nga Gremshi i Tomorricës. Emri i tij i gjatë ishte Reis Mimar Kasëm. Kjo qendër kulture ka vlera të rralla arkitekturore dhe ka qenë një element i rëndësishëm lidhës në rrjetin e infrastrukturës së kohës.

Ura e Kasabashit është një realizim arkitekturor i impresionueshëm, me një gjatësi prej 26 metrash, një gjerësi prej 3 metrash, dhe një hark prej 12 metrash. Kjo urë karakterizohet nga një dizajn i kujdesshëm dhe një konstruksion i qëndrueshëm, duke treguar aftësitë e larta inxhinierike të periudhës së ndërtimit.

Në të kaluarën, Ura e Kasabashit ka luajtur një rol të rëndësishëm në lidhjen midis zonave të krahinës. Edhe sot, ajo vazhdon të jetë funksionale dhe është një ndër elementët kryesorë lidhës në rrjetin rrugor të kësaj zone. Përveç funksionit praktik, ajo gjithashtu ka një rëndësi të veçantë kulturore dhe historike për komunitetin lokal dhe për të gjithë Shqipërinë.

Ura e Kasabashit gjendet rreth 1 km larg qytetit të Çorovodës, duke krijuar një peizazh të bukur në afërsi të lumit Osum. Specialisht, kjo urë dhe ajo e Sharovës janë pjesë e trashëgimisë kulturore të kësaj zone dhe janë shembuj të rralla të inxhinierisë dhe arkitekturës osmane. Ekzistenca dhe mirëmbajtja e tyre janë një pasuri që duhet ruajtur dhe vlerësuar për brezat e ardhshëm.

 

Book your vacations

Adresa

G68V+762, Çorovoda, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose