Objekte Kulti

Tyrbja e Abaz Aliut

Vlerësime 0

Tyrbja e Abaz Aliut është një monument i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore në Qarkun e Beratit, Shqipëri. Ky monument është i llojit "tyrbje", i miratuar më "15.05.2008", dhe ka një rol të rëndësishëm si destinacion pelegrinazhi dhe vend besimi në zonën e Çukës së Tomorit. 

Ky vend është i pozicionuar larg nga teqeja e Kulmakut, rreth 2 orë në këmbë ose 40 minuta me makinë. Tyrbja ndodhet në lartësinë e përshtatshme prej 2417 metra mbi nivelin e detit, duke ofruar një pamje të mrekullueshme të natyrës dhe rrethinës së Tomorit.

Çdo fundgushti nga data 20 deri në datën 25, në këtë vend organizohet një ritual dhe një festë madhështore nga besimtarët e sektit bektashi e cila përbën festën më të rëndësishme të vitit. Gjithashtu, gjatë këtyre ditëve të festës, ai vizitohet edhe nga shumë njerëz të besimeve të ndryshme.

Pelegrinazhi ka një rritje të vazhdueshme të pjesëmarrjes, duke arritur një numër të lartë, madje duke shënuar një rekord me 250,000 pjesëmarrës për pesë ditë në vitin e fundit. Kjo ngjarje shpallet jo vetëm si një moment besimi, por edhe si një mundësi për bashkim kulturor dhe ndërthurjen e traditave fetare. Tyrbja e Abaz Aliut ka kthyer këtë zonë në një destinacion të rëndësishëm të trashëgimisë kulturore në Shqipëri.

 

Book your vacations

Adresa

Teqeja Abaz Aliut, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose