Objekte Kulti

Teqeja e Koshtanit, Koshtan

Vlerësime 0

"Teqeja e Koshtanit" është një monument kulture në kategorinë e parë, e cila ndodhet në fshatin Koshtan, Memaliaj, Shqipëri. Kjo teqe daton nga fillimi i shekullit XX dhe është një objekt i rëndësishëm kulturor dhe historik në zonën e Tepelenës.

Ndërtesa është e organizuar në dy kate dhe ka një pamje të veçantë arkitekturore. Në hyrjen kryesore të Teqesë ndodhet një bust i Heroit kombëtar, Gjergj Kastriot Skënderbeut, duke e bërë qëllimisht një vend që nderon figurën e tij të shquar. Ndërsa në oborrin përball hyrjes kryesore ndodhet busti i Baba Muharremit, duke i dhënë një ndjesi të qetë dhe të mrekullueshme për të gjithë ata që hyjnë.

Ballkoni i Teqesë është një element i veçantë i ndërtimit, i cili është shtuar më vonë, në vitin 2009. Ky ballkon është dykatësh dhe është i mbuluar me një kupolë sipër. Shkallët e jashtme që çojnë në katin e dytë janë të vendosura në pjesën e jashtme të ballkonit.

Struktura e brendshme e Teqesë është gjithashtu e organizuar me kujdes. Në katin e parë, Teqja ka tre dhoma dhe një korridor, ndërsa në katin e dytë ka një dhomë pritjeje, dhomën e Babait, faltorja (mejdani) dhe një korridor. Këto ambiente të brendshme janë përdorur për qëllime të ndryshme kulturore dhe fetare në shërbim të komunitetit.

Muret e Teqesë janë ndërtuar me gurë të punuar, të vendosur në rreshta horizontale dhe të lidhur me llaç balte dhe gëlqereje. Ky stil ndërtimi tradicional dhe përdorimi i materialeve autentike reflektojnë teknikat dhe praktikat e ndërtimit të shekujve të kaluar në këtë rajon.

"Teqeja e Koshtanit" është jo vetëm një simbol i rëndësishëm fetar dhe kulturor, por gjithashtu një dëshmi e historisë dhe traditave të kësaj zone të Shqipërisë. Përmes strukturës së saj impresionuese dhe historisë së saj të pasur, ajo vazhdon të mbetet një destinacion i rëndësishëm për vizitorët dhe një pjellë e krenarisë për komunitetin lokal.

Book your vacations

Adresa

CV4X+FX9, Qesarat, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose