Objekte Kulti

Teqeja e Helvetive

Vlerësime 0

Teqeja e Helvetive në Berat është një ndërtim arkitektonik që shquhet për bukurinë dhe kompleksitetin e saj. Kjo teqe, e cila ka një histori të gjatë dhe interesante, është një monument i shekullit XV në qytetin e Beratit.

Teqeja është rindërtuar nga Ahmet Kurt Pasha në fund të viteve 70 të shekullit XVIII dhe tashmë është një pjesë e shquar e peizazhit kulturor në qytetin e Beratit. E vendosur në lindje të Xhamisë Mbret dhe e rrethuar nga një oborr, ajo përshkruhet nga një arkitekturë e pasur dhe një dizajn i kujdesshëm.

Ky kompleks përbëhet nga disa elementë kryesorë. Salla e lutjeve është një hapësirë e madhe e destinuar për adhurim, e cila gjendet në qendër të kompleksit. Oborri rrethues dhe konaket e tjera rreth tij përmbyllin një strukturë të harmonizuar dhe të integruar me mjedisin.

Salla e lutjeve ka një mafil-ballkon në anën veriore dhe lindore, i cili shton një element estetik dhe funksional. Tavan i saj i lakuar në formë çerek-rrethi dhe dekoruar me piktura është një veprimtari e vlefshme artistike dhe e rëndësishme kulturore. Ky detaj tregon përkushtim ndaj detajeve dhe pasionin për estetikën.

Përtej sallës së lutjeve, ndodhet edhe mauzoleja e varrimit të pashait dhe të birit të tij, e cila shton një dimension të ndërlikuar dhe historik kompleksit. Përreth kompleksit, dy dollapë në murin lindor dhe një pritë që lidhet me një mjedis të vogël ndihmës tregojnë për praktikat dhe nevojat e besimtarëve në këtë vend të shenjtë.

 

 

Book your vacations

Adresa

Teqeja e Helvetive, Berat, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose