Objekte Kulti

Shpella e Gadimës

Vlerësime 0

Shpella e Gadimës, e vendosur në fshatin Gadimë pranë Lipjanit, është një nga pasuritë natyrore më të rralla dhe të bukura të Shqipërisë. Kjo shpellë ka bërë emër për veten si një destinacion turistik i njohur, ku shumë vizitorë shqiptarë dhe të huaj vijnë për të eksploruar bukuritë e saj.

Shpella e Gadimës shtrihet në një lartësi prej 1500 metrash, por për vizitorët lejohet të eksplorojnë vetëm pjesën e parë 1300 metra. Pjesa e pashkelur është ende e paeksploruar dhe e pamundur për t'u vizituar. Ky fakt e bën shpellën dhe më tërheqëse, sepse pjesa e paeksploruar mund të mbajë sekrete dhe bukuri të tjera të çmueshme.

Shpella ka tre kate: katin e parë që është i hapur për vizitorët, katin nënujor dhe katin e sipërm. Temperaturat brenda shpellës janë konstante gjithmonë, duke lëvizur nga 11 deri në 13 gradë Celsius. Kjo e bën atë një destinacion tërheqës për vizitorët, sidomos gjatë muajve të verës, kur temperaturat jashtë janë të larta.

Brenda shpellës, një nga dukuritë më të përshtatshme është një liqen i madh me një madhësi prej 15 deri në 25 metra. Kristalet e rralla që gjenden në shpellë janë thellësisht të unikatit dhe shpeshherë nuk mund të gjenden në shpella të tjera në botë. Vlera e tyre është e jashtëzakonshme, pasi shumë prej tyre kanë një vjetërsi prej 30,000 deri në 80,000 vjet.

Një nga karakteristikat më të veçanta të Shpellës së Gadimes është formimi natyror i simboleve dhe portreteve nga kristalet e brendshme. Ky fenomen i rrallë ka krijuar figura të njohura si peshku, mjekra e Skënderbeut, gjarpëri, Romeo dhe Zhulieta, duke bërë eksperiencën e vizitorëve edhe më mahnitëse dhe të pazakontë. Shpella e Gadimes, me të gjitha këto elemente të pashembullta, shërben si një thesar natyror dhe kulturore për Shqipërinë.

Book your vacations

Adresa

F6H5+62F, Gadime e Poshtme

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose