Objekte Kulti

Rrënojat e Manastirit të 40 Shenjtorëve, Sarandë

Vlerësime 0

Rrënojat e Manastirit 40 Shenjtorëve ndodhen lindje qytetit Sarandës, kodrën e Qafë Gjashtës përballe kalasë Lëkurësit. 

Manastiri kishte një strukturë drejtkëndore me gjatësi rreth 43 m dhe gjerësi 23 m, brendësia e cilit ishte e organizuar shtatë konka barabarta midis tyre. Arkeologu Italian Luigi Maria Ugolini, i cili e ka studiuar atë mesin e viteve 1920 shprehet se: kisha ishte një prej mirave, mos dhe Bazilika është ndërtuar antikitetin e vonë, si qendër peligrinazhi kushtuar kultit 40 Shenjtorëve, për besimtarët e krishterë nga vende ndryshme Ballkanit dhe brigjeve Jonit dhe Adriatikut. vitet 1940 ajo u rrëzua nga bombardimet e Luftës Dytë Botërore 

Gërmimet arkeologjike kryera vitet e fundit kanë zbuluar dhëna reja për baptiserin, i cili është nje kompleks i përbërë nga mjedise ndryshme, me nëntë vaska individuale apo kolektive pagëzimi dhe dy pishina. Shumë interesante janë edhe mbishkrimet me tjegulla murosura, fasadën e mureve kishës 

Dikur ka qënë manastir dhe qendër pelegrinazhi, ndësa sot një destinacion turistik. Kjo ndërtesë e dëmtuar nga koha shtrihet mbi kodër, një planimetri ku shquhen kolonat, rradhët simetrike dritareve, harqet mbi to, sallat e parasallat ndërtuara me gurë mbetet gjithmonë një destinacion kaq tërheqës për gjithë vizitorët. Këto rrënoja mbajnë mbi kodër, një vepër unike trashëgimisë njerëzore dhe te kultit. 

Book your vacations

Adresa

Sarandë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose