Objekte Kulti

Muzeu Etnografik i Elbasanit

Vlerësime 0

Muzeu Etnografik i Elbasanit përbën një pasuri të jashtëzakonshme të trashëgimisë kulturore, duke gjetur strehim në një shtëpi të karakteristikave të veçanta të shekullit XVIII. Ky muze është një ndërtesë që shquhet për mënyrën e ndërtimit dhe arkitekturën e saj të veçantë, duke e bërë atë një perla në trevën e Elbasanit. Ndërtuar në një periudhë kur qyteti ishte i pasur, shtëpia ka një histori të gjatë dhe është një dëshmi e zhvillimit urban të kohës.

Shtëpia, e njohur edhe si "Shtëpia e Sejdinëve," është restauruar nga Instituti i Monumenteve të Kulturës në vitin 1983-1985 dhe pastaj u përshtat për të funksionuar si Muzeu Etnografik në vitin 1986. Në ambientet e muzeut janë ekspozuar rreth 800 objekte të rralla, duke përfshirë veshjet tradicionale, objekte zejtarie, dhe ambiente të ndryshme qytetare.

Muzeu përfshin një varg ambientesh të ndara sipas përdorimit të tyre në kohët e shkuara. Kati i parë, i cili dikur ka shërbyer si magazinë për prodhimet bujqësore, tani është transformuar në një ekspozitë të zejeve tradicionale të Elbasanit. Kjo pjesë e muzeut përfshin korridorin, dhomën e leshrave dhe dhomën e metaleve.

Kati i dytë i muzeut është modeluar pas një shtëpie banimi të një qytetari të pasur nga Elbasani. Ky kat përmban një varg ambienteve të ndara sipas funksioneve tradicionale të një shtëpie banimi, duke përfshirë dhomën e punës së vajzave, dhomën e grave, dhomën e burrave dhe dhomën e nuses.

Muzeu Etnografik i Elbasanit ofron një eksperiencë të pasur në kuptimin e historisë, kulturës dhe zakoneve të komunitetit elbasanas. Përmes objekteve të ekspozuara, materialeve dhe fotove, vizitorët mund të marrin një perspektivë të thellë mbi zhvillimin urban të qytetit në periudha të ndryshme historike. Muzeu është i hapur për publikun nga e hëna deri të premten nga ora 8:30 deri në 15:30, ndërsa të shtunën dhe të dielën nga ora 9:00 deri në 13:45. Ndërkaq, qëndron mbyllur gjatë festave kombëtare.

 

Book your vacations

Adresa

Muzeu Etnografik, Rruga 11 Nëntori 3000, Elbasan, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose