Objekte Kulti

Muzeu Etnografik, Berat

Vlerësime 0

Muzeu Etnografik në Berat, i cili u përurua në vitin 1979, është një institucion kulturor që përfshin dhe prezanton kulturën popullore etnografike të trevës së Beratit, si dhe atë të Shqipërisë së Jugut. Vendosur në një godinë dykatëshe trishekullore, e tipike për trevën beratase, muzeu ofron një eksperiencë të pasur dhe të detajuar të jetës së zakonshme dhe traditave të kësaj zone. Muzeu Etnografik ka një koleksion të pasur prej 1300 objektesh, është dëshmi e rëndësishme e kulturës, traditës interesante e të pasur të trevës së Beratit.

Kati i parë i muzeut ka një sallë të veçantë, ku është imituar një rrugicë mesjetare. Përreth kësaj rrugice janë vendosur dyqane tradicionale në të dy anët e saj, duke prezantuar artizanatin dhe tregtinë e kohës së mesjetës në Berat. Në këtë sallë gjithashtu ndodhet pavijoni i lashtësisë, ku ekspozohen objekte të vjetra, që shërbyen në jetën e përditshme të banorëve të kësaj zone.

Pjesa tjetër e këtij kati i është dedikuar përpunimit të ullirit, me ekspozitën e objekteve tradicionale të përdorura për këtë qëllim. Ky segment ofron një pasqyrim të detajuar të teknikave të përpunimit të ullirit, duke përfshirë veglat dhe pajisjet tradicionale.

Kati i dytë i muzeut është i destinuar për pjesën sociale të jetës së kësaj treve. Çardaku i hapur është një hapësirë ku banorët prisnin miqtë dhe ku zhvilloheshin ngjarjet sociale. Në këtë kat gjithashtu gjenden mjediset e fshatit, duke përfshirë arkivin, tezgjahun, dhomën e pritjes.

Në ambientet e jashtme të muzeut janë vendosur objekte origjinale, masive dhe funksionale të kulturës sonë popullore, duke shtuar vlerë dhe autenticitet eksperiencës së vizitorëve. Ky muze është një dritare e rëndësishme në kulturën dhe trashëgiminë e trevës së Beratit dhe gjithë Shqipërisë së Jugut.

 

Book your vacations

Adresa

PX52+24M, Berat, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose