Objekte Kulti

Mozaiku i Orfeut

Vlerësime 0

Mozaiku i Orfeut, një pasuri e rëndësishme e trashëgimisë kulturore të Durrësit, është një monument i veçantë i zbuluar pjesërisht në vitin 1988, gjatë gërmimeve arkeologjike në bodrumin e një shtëpie private në lagjen 9 të qytetit bregdetar, të njohur edhe si Lagjja e Re.

Ky mozaik përkthehet në një veprimtarësi artistike të shekullit II pas Krishtit dhe është një vepër me vlera të rralla për pasurinë e figurave dhe realizimin artistik të tij. Shfaq figura të pasura bimore dhe gjeometrike, duke u përqëndruar kryesisht në paraqitjen e Orfeut, një personazh i njohur në mitologjinë dhe artin antik për lidhjen e tij me muzikën, poezinë dhe natyrën.

Gërmimet arkeologjike kanë treguar se mozaiku është punuar me teknikën opus tesselatum, duke përdorur gurë kubikë polikrom në ngjyrat e kuq, të bardhë, të gjelbër, dhe të zeza. Figura e Orfeut shfaqet si personifikim i një entiteti misterioz dhe artistik, ndoshta me ndikim të figurës së Krishtit sipas disa shpjegimeve. Artistika e tij ka vlerësuar shumë nga ekspertët, dhe mozaiku vlerësohet si një punim i rrallë brenda gjinisë së tij.

Në vitin 1990, mozaiku u shpall Monument Kulture, duke i siguruar një status mbrojtjeje zyrtare. Megjithatë, në vite mozaiku ka qëndruar mjaft i fshehur dhe i mbyllur në bodrumin e një shtëpie private.

Ky objekt historik është i vizitueshëm, duke ofruar një mundësi të re për qytetarët dhe turistët të njihen me thesarin e kulturës dhe artit antik. Mozaiku i Orfeut shton vlerat kulturore të qytetit të Durrësit, i cili tashmë është një qendër e pasur e mozaikëve dhe gjetjeve të tjera arkeologjike, duke krijuar një njohuri të thelluar mbi periudhat dhe artistët që kanë lënë gjurmat e tyre në këtë qytet të lashtë bregdetar.

Book your vacations

Adresa

8C9X+X7M, Durrës, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose