Objekte Kulti

Lugina e Vjosës

Vlerësime 0

Lugina e Vjosës, një nga luginat më të mëdha të Shqipërisë, shtrihet në zonën e Përmetit dhe Tepelenës, duke përfshirë vargun malor nga Nemerçka dhe Dhëmbeli deri te malësia e Kurveleshit, zonat e Dangëllisë, Dëshnicës, malin e Trebeshinës dhe Shëndellisë. Me një gjatësi prej 117 kilometrash dhe gjerësi që ndryshon nga 600 deri në 800 metra, arrin deri në 1000-1500 metra në disa vende, ndjek drejtimin JL-VP.

Lugina e Vjosës ka një klimë mesdhetare detare, me temperaturë mesatare vjetore prej 15°C. Sasia mesatare vjetore e reshjeve, kryesisht shi, arrin 1300 mm. Bimësia e zonës së shkurreve mesdhetare, veçanërisht në shpatin lindor dhe verilindor, ka bërë vend për drurët frutorë si ullinjtë, fiqtë, shegët, madje dhe agrumet në zonat e mbrojtura si fshati Dragot në Tepelenë.

 Përveç bujqësisë, zona është e njohur edhe për minierën e qymyrgurit në Memaliaj dhe burimet termale që shfrytëzohen për kurimin e sëmundjeve në zonat pranë Leskovikut dhe Benjës në Përmet. Në këtë peizazh natyror, qytetet kryesore si Përmeti, Këlcyra, Tepelena, dhe Memaliaj shërbejnë si qendra të banuara dhe turistike për të eksploruar dhe përjetuar pasurinë natyrore dhe kulturore të Lugina e Vjosës.

Book your vacations

Adresa

72VF+RHH, SH4, Tepelenë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose