Objekte Kulti

Kroi i Bardhë

Vlerësime 0

Kroi i Bardhë, vendburimi i cili gjendet në mes të malit të Didhës dhe të Kunorës, është një burim uji i njohur për vlerat e tij kurative. Në këtë qendër natyrore, ujërat e Kroit të Bardhë kanë shfaqur aftësi për të ndikuar në shërimin e disa sëmundjeve, duke përfshirë ato të laringut, stomakut, veshkave, dhe tiroideve.

Kroi i Bardhë është një destinacion i preferuar nga vizitorët dhe pushuesit për më shumë se 25 vjet, pavarësisht mungesës së infrastrukturës dhe kushteve të përshtatshme. Përveç vlerave kurative, ky vend ofron një mjedis turistik dhe ekologjik tërheqës në zonën e Selitës.

Vendburimi ndodhet në lartësinë e shpallur prej 1350 metra mbi nivelin e detit dhe ka një prurje impresionuese prej 18 litra në minutë. Temperatura e ujit është midis 3-4°C. Uji kalon nëpër shkëmbinjë ultrabazikë, duke përfituar mineralizim të pasur që ka efekte pozitive në organizmin e njeriut.

Mali i Kunorës, me lartësi prej 2121 metrash, shërben si një sfond natyror i veçantë për këtë zonë. Ai shtrihet si kufiri midis Lurës (Dibrës) dhe Mirditës. Në anën jug-perëndimore të malit, në territorin e Mirditës, ndodhet burimi i ujit kurativ me emrin Kroi i Bardhë. Ky burim është një thesar natyror, duke pasuar vlera kurative që kanë të bëjnë me përbërjen e tij kimike dhe origjinën e thellë shkëmbore.

Historia e këtij vendi tregon se që para një mijë vjetësh, zonat përreth Kroit të Bardhë kanë qenë vendbanime të rregullta. Emrat e toponimeve si Livadhi i Priftit dhe Prroi i Shehut e tregojnë këtë histori. Megjithatë, për shkak të kushteve natyrore të vështira, njerëzit kanë lëvizur prej andej. Në fillim të dhjetvjeçarit të parë të shekullit të kaluar, pranë burimeve të malit të Kunorës ka qëndruar një grup i njohur i vizitorëve nga Italia, Austria, dhe vende të tjera për qëllime kurative.

Analizat kimike tregojnë se uji ka një pH të lartë, rreth 9,5, duke e bërë të konsideruar si një ujë bazik me veti gërryese.

Përdorimi i ujit nga Kroi i Bardhë ka treguar efekte të shëndetshme në organizmin e njeriut. Vlerësimi kimik dhe fizik i burimit përfshinë një përmbajtje të ulët të kriprave Ca dhe Mg, por një përmbajtje të lartë të karbonateve dhe bikarbonatesh. Në këtë mënyrë, burimi ka vlerë kuruese për sëmundje si pielonefriti, nefriti, dhe shkrirjen e gurëve në veshka.

Ky vend i veçantë është i arritshëm nga Rrësheni me një rrugë automobilistike që shkon deri 200 metra larg Kroit të Bardhë, megjithatë, udhëtimi në fund të kësaj distance është sfidues dhe malor. Malet dhe peizazhi i bukur bëjnë këtë destinacion një pikë turistike të pazakontë dhe tërheqëse. Mungesa e infrastrukturës ka bërë që shumë herë të flitet për nevojën e investimeve dhe zhvillimit të kësaj zone potenciale turistike të rrallë në Shqipëri.

Top of Form

 

Book your vacations

Adresa

Kroi i Bardhë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose