Objekte Kulti

Kisha Katolike Shën Dominiku, Durrës

Vlerësime 0

Kisha Katolike e Shën Dominikut në Durrës është një nga  kishat më të rëndësishme dhe të vjetra në qytetin bregdetar të Durrësit, i cili është një nga qendrat historike të kulturës Shqipëtare. Kjo kishë është pjesë e Kishës Katolike dhe ka një histori të gjatë dhe të pasur.

Për historikun e saj, fillimet e kësaj kishe shtrihen në periudhën e hershme të krishtërimit në Ballkan. Përmbi themelet e një tempulli romak u ndërtua në shekullin e V kisha e parë e quajtur "Shën Dionisi". Pasojat e rrëzimit të Perandorisë Romake dhe pushtimit sllav ndikuan në zhdukjen e kishës së parë, dhe në këtë vend u ndërtua një kishe e re e quajtur "Shën Dominiku", në shekullin e XI.

Kisha e Shën Dominikut ka përjetuar shumë transformime dhe rikonstruksione gjatë shekujve, duke pësuar ndryshime arkitekturore dhe stilistike. Ajo është shndërruar në një monument të rëndësishëm të arkitekturës kishtare në Durrës. Struktura e saj është kryesisht e ndërtuar në stilin romak-gotik, me elemente të përziera të arkitekturës së hershme romake dhe atyre gotike të periudhës së mesme.

Në shekullin e 20-të, kisha u rindërtua dhe u përmirësua, duke ruajtur karakteristikat historike dhe arkitektonike të saj. Gjatë viteve të regjimit komunist në Shqipëri, kisha u mbyll dhe u përdor si ndërtesat e tjera për një periudhë kohore.

Për sa i përket përkatësisë së kishës, ajo ka qenë një bazë e rëndësishme për besimtarët katolikë të Durrësit dhe zonave përreth. Gjithashtu, ajo është shpallur si Monument Kulture nga autoritetet vendore dhe është një destinacion i rëndësishëm për turistët dhe vizitorët që duan të njohin trashëgiminë kulturore dhe historike të qytetit.

Book your vacations

Adresa

8FF5+M2G, Durrës, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose