Objekte Kulti

Kisha e Shën Thanasit, Karavasta

Vlerësime 0

Kisha e Shën Thanasit në Karavasta, një ndalje e rëndësishme në rrugën e Besimit në Qarkun e Fierit, përfaqëson një thesar të pasur të artit dhe kulturës në Shqipëri. Ndërtuar në gjysmën e dytë të shekullit XVIII, në vitin 1778, kjo kishë ka fituar një veçanti të vecantë për shkak të afreskëve të mrekullueshme të punuara nga vëllezërit grabovarë, Gjergj dhe Joan Katro, në vitin 1979.

Tavani i kishës është një vepër e veçantë, e punuar në dru halor, i gruntuar dhe i dekoruar me motive floreale dhe pjesërisht i gdhendur, sidomos në rozetat kryesore. Afreskat janë një pasqyrë e pasionit dhe aftësive të vëllezërve Çetiri, të cilët kanë pasuar traditën e mjeshtërve të mëparshëm si Konstandin dhe Athanas Zografi, duke përshtatur ndërthurjen e temave ortodokse me elementë stilistikor të influencuara nga zhvillimet artistike në malin e AthosiTematika e freskove në kishën e Shën Thanasit

Në çerekun e kupolës së konkës së absidës është pikturuar Shën Mëria, një skenë e shenjtë që shton një dimension të veçantë në frymën e kishës. Piktura e Shën Mërisë shfaqet si një mjeshtëri e vërtetë e detajit dhe shprehjes artistike, duke i dhënë kështu kësaj kishe një element të veçantë adhurimi.

Këto freska janë një trashëgimi e çmuar që reflekton pasurinë kulturore dhe artistike të Shqipërisë, duke dhënë një kontribut të rëndësishëm në hartën turistike të Fierit dhe në turizmin kulturor në përgjithësi.

 

Book your vacations

Adresa

VFHW+56G, Karavasta e Re, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose