Objekte Kulti

Kisha e Shën Thanasit,Elbasan

Vlerësime 0

Kisha e Shën Thanasit në Elbasan është një ndër monumentet e rëndësishme fetare dhe kulturore në qytetin e Elbasanit. Kjo kishë ortodokse u ndërtua në vitin 1846 dhe gjendet në skajin verior të qytetit. Fillimisht, ajo u ndërtua me përmasa të vogla prej druri, shërbyer si vend për ceremoni mortore për komunitetin ortodoks të lagjes Kala. Pranë kësaj kishe gjithashtu ndodheshin varrezat, duke e bërë atë një qendër të rëndësishme për jetën fetare dhe kulturore të komunitetit.

Në vitin 1942, u realizua ndërtimi i një kishe të re që zëvendësoi kishën e vjetër. Kisha e re u ndërtua duke u bazuar në karakteristikat ndërtimore dhe arkitektonike të kishave të tjera të qytetit. Ceremonia e parë mortore në këtë kishë të re u krye për një qytetare të quajtur Maria e Qyqes, dhe ky moment shënon fillimin e një periudhe të re për kishën.

Sot, Kisha e Shën Thanasit ka një rol të rëndësishëm në jetën fetare dhe kulturore të qytetit të Elbasanit. Ajo shërben si vend për ceremoni fetare, duke përfshirë edhe pagëzimet. Kisha ka evoluar dhe ka përmirësuar infrastrukturën dhe shërbimet e saj, duke u bërë një qendër e rëndësishme kulturore dhe fetare për komunitetin.

Në ditët e sotme, Kisha e Shën Thanasit ka shtrirë aktivitetin e saj në shërbim të fëmijëve. Ajo ka krijuar ambiente brenda kishës që shërbejnë si qendra arsimore për fëmijët e moshës 3-5 vjeç. Kjo inisiativë ka bërë që kisha të jetë jo vetëm një qendër fetare, por edhe një kopesht dhe cerdhe për fëmijët e komunitetit.

Festat fetare, si Pashkët, festohen në këtë kishë me pjesëmarrjen e shumë besimtarëve dhe vizitorëve. Lokacioni i saj vetëm disa kilometra larg sheshit të Elbasanit bën që kjo kishë të jetë një destinacion i preferuar për të festuar dhe për të përjetuar ceremonitë fetare në një mjedis të veçantë historik dhe kulturor.

 

Book your vacations

Adresa

43GP+X92, Elbasan, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose