Objekte Kulti

Kisha e Shën Prokopit

Vlerësime 0

Kisha e vjetër e Shën Prokopit është një ndër monumentet më të rëndësishme historike të Tiranës, me një origjinë që përzihet me periudhën e pushtimit Osman dhe një histori të pasur që shtrihet për rreth 2 shekuj.

Ngritja e kësaj kishe ka ndodhur rreth dy shekuj para kohës së ndërtimit të saj, pas pushtimit Osman të kryeqytetit shqiptar. Ajo është identifikuar si kisha ortodokse e parë në Tiranë dhe ka një rëndësi të veçantë kulturore dhe fetare për komunitetin ortodoks në këtë qytet.

Kisha e Shën Prokopit i është kushtuar Shenjtorit Prokopi, një dëshmor i fesë krishtere i cili, sipas traditës, konsiderohet si shenjti mbrojtës i Tiranës. Çdo vit, më 8 korrik, besimtarët festojnë dhe përkujtojnë jetën dhe veprat e tij në këtë kishë.

Ndërtimi i Kishës së Shën Prokopit ka filluar rreth vitit 1795, duke e bërë atë një ndër objektet fetare më të vjetra në qytet. Kjo kishë ka shërbyer si qendër e jetës fetare dhe kulturore për komunitetin ortodoks për një periudhë të gjatë deri në vitin 1938.

Ndërprerja e funksionimit të kishës ka shënuar një kthesë në historinë e saj, por pas periudhës së shpronësimit dhe prishjes, objekti është rindërtuar dhe ka rifituar funksionin fetar vetëm në vitin 1993. Historia e Kishës së Shën Prokopit është një pjesë e pasur e trashëgimisë kulturore dhe historike të Tiranës, duke dëshmuar rrugën e gjatë dhe sfidat që ka kaluar gjatë kohës.

 

Book your vacations

Adresa

8R79+JJ9, Tirana, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose