Objekte Kulti

Kisha e Shën Mërisë, Vokopolë

Vlerësime 0

Kisha e Shën Mërisë në fshatin Vokopolë është një monument i shquar i trashëgimisë kulturore dhe religjioze në Shqipëri, i cili i takon periudhës së vonë osmane. Ky monument ka një rëndësi të veçantë për komunitetin dhe për historinë e vendit, duke u krenuar për vlerën dhe përfaqësimin e tij të kulturës dhe traditave të fshatit Vokopole.

Arkitektura e kishës është e thjeshtë, por shumë e karakteristikë për kohën dhe rajonin. Ajo ka formën e një drejtkëndi, me tre nefe dhe një hajatë. Teknika e ndërtimit është e thjeshtë, me gurë të bardhë e gri të punuar dhe të lidhur me llaç. Kisha është me dritare në të katër anët, duke i dhënë ndriçim natyror dhe ventilim të mjaftueshëm. Hyrja kryesore ndodhet në anën perëndimore, ndërsa ka edhe dy hyrje të tjera anësore, njëra në anën veriore dhe tjetra në anën jugore.

Kisha e Shën Mërisë është gjithashtu një kishë varrezë, e cila ka qenë vendi i varrimit për banorët e fshatit për një periudhë të gjatë kohe. Varret më të hershme datojnë në fillim të shekullit të 20-të, dhe ndërtojnë pjesën e rëndësishme të trashëgimisë historike të kësaj zone. Edhe gjatë periudhës së komunizmit dhe pas viteve 1990, kisha ka vazhduar të funksionojë si një vend i shenjtë për komunitetin.

Megjithatë, rëndësia dhe vlera e saj historike dhe kulturore mbetet e pashmangshme, duke e bërë kishën e Shën Mërisë në fshatin Vokopole një simbol të rëndësishëm të trashëgimisë dhe identitetit të kësaj zone.

Book your vacations

Adresa

QR6G+H3H, Ura Vajgurore, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose