Objekte Kulti

Kisha e Shën Gjergjit në Shipskë

Vlerësime 0

Kisha e Shën Gjergjit në Shipskë është një ndër monumentet e rëndësishme të trashëgimisë kulturore në zonën e Voskopojës, Korçë. Ngritur në shekullin e 17, ajo është pjesë e grupit të bazilikave të Voskopojës dhe shquhet për arkitekturën e saj të veçantë dhe vlerat artistike.

Kisha është vendosur në hyrje të fshatit, rreth 5 km larg Voskopojës dhe 25 km larg qytetit të Korcës. Përshkrimi i arkitekturës së saj tregon se është bazilikë trenefshe me sistem mbulimi të përbërë nga qemera kupolash dhe harqesh. Dy rradhë kolonash ndajnë hapësirën e naosit në tre nefe. Ky tipar i caktuar arkitektonik shpesh gjendet në bazilikat e kishave ortodokse.

Kisha është e pasur me detaje artistike, përfshirë pikturë që janë konsideruar të veçanta. Pikturat e saj datojnë nga shekulli i 17-të dhe japin një pamje të pasur artistike të periudhës së kohës. Në veçanti, është vënë re se një ambient i kishës në anën jugore i është kushtuar Shën Naumit, një shtesë e vonshme e cila është pikturuar në shekullin e 18.

Historia dhe legjendat e Shën Gjergjit janë pjesë e trashëgimisë së kësaj kishe. Sipas legjendave, Shën Gjergji ishte një martir i krishterë i lindur në Kapadokia të Azisë, në shekullin e tretë. Ai jetoi në kohën e perandorit romak Dioklecianit dhe u martirizua në Palestinë. Shën Gjergji nderohet si një nga shenjt e mëdhenj.

Kisha e Shën Gjergjit në Shipskë përfaqëson një ndërtrashëgimi kulturore të pasur dhe një destinacion i rëndësishëm për ata që duan të njohin më shumë rreth historisë dhe arkitekturës së këtij vendi.

Book your vacations

Adresa

MH7W+PV5, Shipskë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose