Objekte Kulti

Kisha e Shën Gjergjit, Dardhë

Vlerësime 0

Kisha e Shën Gjergjit në Korçë është një monument i rëndësishëm historik dhe kulturor në qytetin e Korçës. Ndërtimi i kësaj kishe u realizua me ndihmën financiare të testamentit të Anastas Avramidh Lakçes, një biznesmen korçar i cili kishte jetuar në Rumani në shekullin XIX. Ndërtimi i kishës nisi në vitin 1899 dhe përfundoi në vitin 1905, me disa ndërprerje të punimeve për shkak të ndërhyrjeve të autoriteteve turke.

Kisha ka një arkitekturë të veçantë, me një kupolë të rrumbullakët që ndriçon sallën e kishës. Kupola kishte formën dhe dimensionet e kupolave të kishave të vjetra bizantine, duke u përshtatur me traditën arkitekturore të zonës. Puna artistike për pikturat murale dhe ikonat e kishës u realizua nga ikonografi Vangjel Zengo dhe ekipi i tij.

Gjatë viteve të sundimit komunist, kisha u shkatërrua në vitet 1968-1969, së bashku me disa monumente të tjera fetare të qytetit. Prishja e kësaj kishe dhe të tjera ishin një masakër ndaj trashëgimisë së arkitekturës dhe kulturës në Shqipëri. Megjithatë, pas rënies së regjimit komunist, përpjekjet për rindërtimin dhe rikthimin në identitet të këtyre monumenteve filluan të bëhen gjithnjë e më të forta.

Në vitet e fundit, iniciativa e mërgimtarëve të Dardhës në SHBA për rikrijimin e Kishës së Shën Gjergjit në fshatin Dardhë të Korçës ka qenë një shembull frymëzues për të kthyer në jetë monumentet e humbura të kulturës dhe identitetit shqiptar. Në këtë kontekst, bashkësia korçare shpërngulur në SHBA ka filluar një fushatë për të mbledhur ndihmat e nevojshme për rikrijimin e kishës së tyre të dashur në Korçë.

Kjo nismë për rikrijimin e kishës së Shën Gjergjit në Korçë është një shprehje e përkushtimit dhe dashurisë për të rikthyer trashëgiminë kulturore të qytetit të Korçës dhe për të mbrojtur identitetin e tij historik.

Book your vacations

Adresa

GR9G+QQQ, Dardhë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose