Objekte Kulti

Guri i Qytetit, Permet

Vlerësime 0

Guri i Qytetit është një pikë e rëndësishme dhe simbolike në qytetin e Përmetit, ndodhur 250 metra mbi nivelin e detit. Kjo formacion gjeologjik konsiderohet si simboli i identitetit të qytetit dhe ka vlera shkencore, didaktike, ekologjike dhe kulturore të shumta.

Forma e Gurit të Qytetit është e veçantë, duke u shtrirë në gjatësi deri në 15 metra, gjerësi deri në 15 metra dhe lartësi deri në 25 metra. Për gjeologët, ky gur është një vepër natyrore e jashtëzakonshme dhe mendohet se është shkëputur nga Mali i Dhëmbelit pas një tërmeti.

Mbi këtë gur të veçantë ruhen rrënojat e një objekti të lashtë, duke përfshirë një fortifikim që, sipas arkeologëve, i përket shekujve 4-6. Fortifikimi është një dëshmi e historisë së hershme të qytetit. Rreth shkëmbit ruhet edhe një trakt që përkthehet në periudhën antike, me teknikën e përdorur përmban ngjashmëri me fortifikimet e shekullit të 3 para Krishtit në luginën e Drinos.

Fortifikimi konsiderohet si një pikë sinjalizimi për një garnizon ushtarak, i cili kontrollonte luginën e Vjosës. Vendosja e këtij fortifikimi në shkëmb, së bashku me lartësinë e tij, e bënte të rëndësishme për sigurinë e zonës. Muret e këtij fortifikimi janë izodomike, me blloqe gëlqerori në formë katërkëndëshe. Kjo strukturë gjeologjike dhe arkitektonike përfaqëson një pasuri të jashtëzakonshme për Përmetin dhe është një destinacion që tërheq vizitorët me interes të shumëfishtë.

Book your vacations

Adresa

69P2+GQ9, Përmet, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose