Objekte Kulti

Guri i Mëngjesit, Shishtavec

Vlerësime 0

Guri i Mëngjesit është një pikë vendimtare në peizazhin e bukur të malit të Shishtavecit, në pjesën verilindore të Shqipërisë, pranë kufirit me Kosovën. Ky gur i madh ranor është një simbol i rëndësishëm për banorët e zonës dhe një pikë referimi e rëndësishme për udhëtarët dhe hikerët që shkojnë në këtë mal të mrekullueshëm.

Me një lartësi prej 1940 metrash mbi nivelin e detit, Guri i Mëngjesit ofron pamje të mahnitshme të malit të Sharrit, Gjallicës, Koritnikut, Korabit, Kallabakut, pjesë të Alpeve Shqiptare dhe kullotave alpine më të mëdha të Europës juglindore, të njohura si pjesë e Shtegut të Ngjyrave.

Ngjitja për në Gurin e Mëngjesit fillon nga qendra e fshatit Shishtavec dhe zgjat për 6 kilometra nëpër një shteg lehtësisht të kalueshëm nëpër pyje gjetherënëse dhe kullota alpine. Shtegu kalon nëpër arat pjellore të fshatit, të cilat janë të famshme për kultivimin e patates. Gjatë periudhës së pranverës, shtegu është i mbuluar me një gamë të gjerë lulesh, duke bërë përvojën e udhëtimit të mahnitshme.

Lulja më e veçantë që mund të hasësh gjatë ngjitjes është Zambaku Shqiptar (Lilium albanicum), një bimë endemike e zonës, e cila klasifikohet si bimë e rrezikuar. Ky shteg është i mire dhe i kalueshëm pa probleme, por duhet kujdes gjatë periudhës së dimrit për shkak të temperaturave të ulëta që mund të krijojnë akull dhe bora.

Me një disnivel prej 600 metrash dhe një distancë totale prej 12 kilometrash ngjitje-zbritje, kjo ngjitje konsiderohet e vështirë mesatare. Koha e nevojshme për të përshkuar këtë shteg është rreth 5-6 orë. Kjo guide është e përshtatshme për të gjithë ata që kanë përgatitje të mirë fizike apo që kryejnë aktivitet sportiv gjatë javës. Rruga për në fshatin Shishtavec është e asfaltuar dhe e përshtatshme për të gjitha llojet e automjeteve.

Guri i Mëngjesit është një destinacion i mrekullueshëm për të përjetuar bukurinë natyrore dhe aventurën e malit në kufirin e Shqipërisë me Kosovën. Gjatë këtij udhëtimi, vizitorët do të përjetojnë pamje të mahnitshme dhe do të kenë mundësinë për të eksploruar thellësinë e kësaj zone të pasur me biodiversitet dhe trashëgimi natyrore.

 

Book your vacations

Adresa

WJV9+R92, Shishtavec, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose