Objekte Kulti

Gryka e Setës, Peshkopi

Vlerësime 0

Gryka e Setës, e vendosur në pjesën më të ngushtë dhe më të thellë të sektorit të mesëm të rrjedhjes së lumin Setë (degë e Drinit të Zi), ofron një përvojë të jashtëzakonshme natyrore dhe shkencore për vizitorët. Kjo grykë gjendet në lartësinë prej 700 metra mbi nivelin e detit dhe përfaqëson një kanion të formuar nga gëlqerorët e triasit të sipërmë-jura e poshtëme.

Gryka e Setës është krijuar nëpërmjet veprimtarisë erozive të lumit Setë, një degë e majtë e lumin Drin i Zi. Me një gjatësi rreth 1.5 kilometra, thellësi prej rreth 150 metrash, dhe një gjerësi që ndryshon nga 4 deri në 7 metra, Gryka e Setës paraqet një pamje spektakolare. Muret e thepisura dhe thellësia që kalon 90 – 100 metra i shton këtij kanioni një bukuri të rrallë.

Kanioni ka një pamje të shkëlqyer karstike dhe është pjesë e ekosistemit karstik, duke ofruar një diversitet të pasur biologjik. Këtu vizitorët mund të shohin formacione gjeologjike unike dhe të përjetojnë harmoninë mes natyrës dhe relievit të thellësuar.

Vlerat shkencore të Grykës së Setës përfshijnë studimin e formimit të kanionit, strukturës gjeologjike, dhe ndikimit të proceseve hidrologjike në krijimin e kësaj pasurie natyrore. Përveç kësaj, Gryka e Setës ka vlera didaktike dhe kulturore, duke ofruar një perspektivë të rëndësishme për të kuptuar historinë dhe krijimin e peizazhit.

Ky destinacion turistik mund të vizitohet duke ndjekur rrugën që lidh qytetin e Peshkopisë me atë të Kukësit, duke bërë të mundur për vizitorët të shijojnë bukurinë e Grykës së Setës dhe të përjetojnë mrekullitë e natyrës në këtë zonë të veçantë të Shqipërisë.

Book your vacations

Adresa

Gryka e Setes, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose