Objekte Kulti

Bezistani i qytetit, Shatërvani, Rrapi dhe Kalldrëmi i Elbasan

Vlerësime 0

Bezistani i qytetit, Shatërvani, rrapi dhe një pjesë e Kalldrëmit në Elbasan, janë një kompleks i pasur me vlera historike dhe kulturore, një monument i trashëgimisë që rrefen historinë e qytetit dhe shërben si dëshmi e një periudhe të pasur të kulturës dhe jetës së përditshme.

Sheshi kryesor i tregut të Elbasanit ka qenë dhe është Bezisteni, një treg i njohur që ndodhet në jug të rrugës së Kujunxhijve, duke e mbajtur një pozicion të kryesishëm në krahun lindor të shesheve të Renëve e të Drithnave. Në mes të këtij sheshi ngrihej një rrapa shekullor, i cili shtrihej nga lindja në perëndim dhe hijeshonte thuajse gjysmën e këtij sheshi.

Ky shatërvan, me një  thellësi 0.70 m, ka qenë një burim uji i rëndësishëm për këtë zonë. Në periudhën kur transporti kryhej me karvane kuajsh, 12 kuaj.

Rrapi i Bezistanit është një element tjetër i këtij kompleksi, gati 200-vjeçar, i cili gjendet në qendër të qytetit të Elbasanit, duke e shënuar qytetin me një karakteristikë të veçantë. Rrapi ka një kurorë të rrumbullakët me 4 degë dhe një perimetër prej 30 metrash. Lartësia e tij arrin rreth 20 metra, me diametër të trungut prej 110 cm dhe perimetër 700 cm. Kjo strukturë e lashtë ka qenë një vend i rëndësishëm për ngjarje sociale dhe tregtare, duke shërbyer për pazare, takime, kuvende etj.

Megjithatë, rrapi ka pësuar ndryshime dhe dëmtimet nëpërmjet zjarreve, duke i bërë të zgavërruar në disa pjesë. Pavarësisht këtyre sfidave, rrapi vazhdon të jetë një simbol i rrënjëve të thella historike të Elbasanit.

Ky kompleks i monumenteve të trashëgimisë kulturore është një dëshmi e pasur e jetës dhe aktiviteteve të këtij qyteti, duke reflektuar periudhat e ndryshme historike dhe kulturore që e kanë formuar identitetin e tij unik. Është e rëndësishme që autoritetet vendore të vazhdojnë përpjekjet për ruajtjen dhe promovimin e kësaj pasurie të çmuar kulturore.

Top of Form

 

Book your vacations

Adresa

426F+9W4, Shijon, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose