Objekte Kulti

Bazilika Paleokristiane e Elbasanit

Vlerësime 0

Bazilika Paleokristiane e Elbasanit, një monument i trashëgimisë kulturore në qarkun e Elbasanit. Ky monument, i kategorizuar si një objekt arkitektonik i llojit "Arkitekture", është një shembull i rëndësishëm i periudhës paleokristiane dhe ka fituar një vend të vecantë në kulturën e qytetit.

Gjetur pranë qendrës së qytetit të Elbasanit dhe fshehur me bukurinë e një lulishteje, bazilika shtrihet si një dëshmi e pasurisë së periudhës së hershme të krishtërimit. Në vitin 2007, ajo u zbulua për herë të parë, shkaktuar nga një valë interesimi të studiuesve dhe vizitorëve të qytetit. Emërtuar gjithashtu si “Bazilika Paleokristiane në Elbasan”, ky monument ka shpërfaqur shtresa të një mozaiku në sipërfaqen e godinës, duke sjellë në dritë fragmente të një mozaiku mural.

Rrënojat e bazilikës përfshihen brënda zonës arkeologjike ose riskut arkeologjik, duke i dhënë atij statusin e monumentit kulturë i kategorisë së parë. Megjithatë, në vitin 2020, tabela informuese e monumentit u dëmtua, por investimet nga Drejtoria Rajonale e Trashëgimisë Kulturore Durrës, në vitin 2018, e restauruan atë.

Për fat të keq, bazilika është lënë në gjendje të mjerueshme nga autoritetet vendore dhe qendrore, duke e vështirësuar procesin e kthimit të saj në një destinacion turistik të dëshiruar.

Megjithatë, gërmimet arkeologjike dhe përpjekjet e mirëmbajtjes kanë nisur që në vitin 2010 dhe vazhdojnë çdo vit. Bazilika Paleokristiane e Elbasanit është përfshirë në guidat turistike të bashkisë dhe shërben si destinacion mjaft i favorshëm për vizitorët. Për të realizuar potencialin e saj si një destinacion turistik, është e nevojshme që autoritetet lokale të angazhohen më tej në mirëmbajtjen dhe promovimin e këtij thesari të trashëgimisë kulturore.

Book your vacations

Adresa

Bazilika e Bezistanit, Elbasan, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose