Objekte Kulti

Lagjia

Vlerësime 0

Lagjia "Mangalem" shtrihet me formë gjysmëharku në pjesën jugore dhe lindore të kodrës së kështjellës në Berat. Kjo strukturë banimi shfaq karakteristikat e një zhvillimi urban mesjetar jashtë mureve të fortifikimit. Përfaqëson një fazë ndërtimi që mund të ketë filluar në shekullin XV-XVI, ndërsa strukturat e banesave të perceptueshme sot janë kryesisht të ndërtuara në shekullin XVIII-XIX, duke përfshirë ndërthurjen e elementëve të gurit me ato të drurit.

Struktura e ndërtimeve dhe lidhja e përkryer e tyre me terrenin, së bashku me pamjen e përbashkët arkitekturore, bëjnë këtë ansambël një ndër pikat më tërheqëse në qytetin historik të Beratit. Ndryshe nga lagjet e tjera, "Mangalemi" përdor një terren më të rrëshqitur, duke kufizuar kështu mundësitë për zgjidhje arkitekturore.

Banesat dhe pjesa dërrmuese e tyre ka dimensione të vogla. Shumica nuk kanë oborr apo kopshte, duke rezultuar që hyrjet e banesave të dalin drejt rrugicave. Për të optimizuar hapësirat e mundshme për banim, disa ambiente të kateve të larta dalin në rrugica, pa penguar kështu kalimin e njerëzve poshtë në rrugët me kalldrëm. Prania e dyqaneve në rreshtin e parë jep një veçori të veçantë arkitekturës së lagjes dhe ndihmon që Berati të njihet ndryshe si "Qyteti i një mbi një Dritareve," duke pasqyruar traditën e pasur të qytetit në ndërtimin e dritareve të mëdha dhe të shumta në fasadat e banesave.

Book your vacations

Adresa

PX52+24M, Berat, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose