Objekte Kulti

Xhamia e Beqarëve

Vlerësime 0

Xhamia e Beqarëve, e njohur edhe si Xhamia e Sylejman Pashës, është një monument i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore në qytetin e Beratit. Kjo xhami është një përfaqësues i llojit "Arkitekturë" dhe ka marrë statusin e monumentit kulturor më 2 qershor 1961. Ndërtuar në fillim të shekullit të XIX, ajo ka një vlerë të veçantë arkitektonike dhe historike për qytetin e Beratit.

Xhamia e Beqarëve ndodhet në anën e poshtme të lagjes Mangalem dhe kishte qenë e ndërtuar për të shërbyer reparteve të Beqarëve të esnafeve të ndryshme të qytetit. Kjo xhami ka shërbyer si një bashkim i zejtarëve të pamartuar, të cilët ndërtonin edhe një bashkim për të kryer detyrat e rojës së natës në Pazar.

Një nga veçoritë kryesore të këtij monumenti është aplikimi i pikturave murale në fasadat e jashtme dhe të brendshme. Këto piktura datojnë nga vitet 1827-1828 dhe shquhen për nivelin e lartë kompozimi. Pikturat murale janë vendosur në brendësi të sallës së lutjeve në dy rreshta horizontale dhe përforcojnë një ambient të mbushur me frymë artistike dhe historike.

Xhamia është e ndërtuar në dy kate për t'u përshtatur me terrenin e pjerrët. Kati i poshtëm ngrihet mbi një portik me kollona prej rrathësh guri në ngjyrë gri. Minarja e xhamisë është e stilit të ulët dhe nga përpara, monumenti ngrihet mbi një portik me kollona prej rrathësh guri. Një veçanti e jashtme është rrethimi i portikut të hapur në katin e sipërm me harkada nga të tri anët e tij.

Xhamia e Beqarëve dallohet për vëllimin masiv, minaren e ulët dhe arkadën e përparme me kollona prej rrathësh guri. Ky monument shpallet si një thesar i kultures dhe historisë, duke rikujtuar periudhën e hershme të qytetit të Beratit dhe duke përcjellë vlerat e trashëgimisë arkitektonike në këtë qytet të pasur kulturor.

Book your vacations

Adresa

PX32+V24, Berat, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose