Objekte Kulti

Ura e Abdyl Agës

Vlerësime 0

"Ura e Abdyl Agës," njohur gjithashtu si "Ura e Shkallës së Zezës," është një monument i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore, i cili ndodhet në Grykën e Shkallës së Zezës, në Krujë, midis fshatrave Barkanesh dhe Cudhi të malësisë së Krujës. Kjo urë shërben si një lidhje e rëndësishme duke lidhur fshatrat e Ranxës, përfshirë Barkanesh, Këlcunjë, Buronjë, Kukaj, Mukaj, Rradhesh, Herraj, me malësinë e Krujës, duke përfshirë Cudhi Bruz, Ranxë, etj. Ajo kalon mbi lumin e Zezës, i cili, pasi kalon nëpër Fushë Krujë, vazhdon drejt ultësirës bregdetare.

Në periudhën mesjetare, "Ura e Abdyl Agës" ishte pjesë e rrugës së karvanëve që lidhte Shkodrën dhe Lezhën me Dibrën, duke kaluar nëpër malësinë e Tiranës dhe atë të Matit. Ky rrugëtim kishte një rëndësi të veçantë në lidhjen e qyteteve dhe fshatrave në zonën malore të Shqipërisë.

Sipas burimeve të vendit, ndërtimi i urës konsiderohet të jetë kryer rreth viteve 1810-1820. Në ndërtimin e saj, është përdorur gurë gëlqeror i malit pranë, tregues i aftësisë së periudhës për të përdorur burimet vendore për ndërtimin e objekteve të rëndësishme.

Ngjitur me urën, ruhen gjurmë kalldrëmesh mesjetare, që janë dëshmi e rrugës së lashtë dhe përdorimit të kësaj rruge për transportin e mallrave dhe njerëzve gjatë shekujve.

"Ura e Abdyl Agës" është një dëshmi e rëndësishme e historisë dhe trashëgimisë kulturore në këtë zonë. Përveç vlerave arkitektonike dhe inxhinierike, ajo mbart një ngjarje historike dhe sociale që lidhet me zhvillimin e rrugëve dhe lidhjen e komuniteteve nëpër malësi dhe fshatra në periudhën mesjetare të Shqipërisë.

Top of Form

 

Book your vacations

Adresa

FRPP+2HF, Kruje, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose