Objekte Kulti

Teqeja e Martaneshit

Vlerësime 0

Teqeja e Martaneshit, e njohur ndryshe si Teqeja e Poshtme ose Teqeja e Peshkut, është një monument i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore në fshatin Peshk, Bulqizë, qarku i Dibrës. Kjo ndërtesë e llojit "Arkitekture" është një shembull i rëndësishëm i arkitekturës së periudhës së kaluar dhe një vend i shenjtë për besimtarët bektashinj.

Teqja ndodhet rrëzë një kreshte malore në lartësi prej rreth 1500 metra mbi nivelin e detit, duke i dhënë një pamje të mrekullueshme të natyrës së zonës. Ndërtesa është e organizuar në dy kate dhe është mbuluar me një çati tradicionale, e cila tregon ndikimin e arkitekturës lokale dhe kulturës së kohës.

Përshkrimi i ndërtesës ka një karakteristikë të veçantë në lidhje me pozicionin gjeografik dhe mënyrën se si është ndërtuar në harmoni me mjedisin natyror. Fakti që Teqja e Martaneshit ndodhet në një kreshtë malore thekson lidhjen e thellë mes besimit dhe natyrës në këtë traditë bektashiane.

Përveç vlerës arkitektonike, Teqja e Martaneshit ka dhe një rëndësi si vend i kultit dhe adhurimit për komunitetin bektashian. Besimtarët vijnë në këtë teqe për të kryer lutjet.

Book your vacations

Adresa

96W3+H6W, Peshk, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose