Objekte Kulti

Teqeja e Dollmës

Vlerësime 0

Teqeja e Dollmës, e njohur edhe si Teqeja Haxhi Mustafa Baba, është një monument kulture në Kalanë e Krujës, Durrës. Kjo teqe ka një histori të pasur dhe është një ndër objektet fetare më të rëndësishme në këtë zonë.

Teqeja njihet si Teqeja e Dollmës, me një emër tjetër të njohur si Teqeja Haxhi Mustafa Baba. Ajo ndodhet në qytetin historik të Krujës, në Durrës, duke qenë një pjesë e Kalasë së Krujës. Vendndodhja e saj në një zonë kaq të rëndësishme historike dhe kulturore bën që teqja të ketë një status të veçantë.

Teqeja e Dollmës mori statusin  monument kulture në vitin 1973. Ky status tregon rëndësinë e objektit për trashëgiminë kulturore të Shqipërisë dhe vendit të Krujës në veçanti.

Teqeja ka një veçori të veçantë, pasi përmban 360 varre të shenjta. Ky aspekt e bën teqen një vend të shenjtë për besimtarët dhe një destinacion të rëndësishëm fetar. Për shkak të numrit të tyre, teqja njihet edhe si "Horasani i Vogël", duke sjellë në mendje një numër të madh të besimtarëve të varrosur aty.

Teqeja e Dollmës rrëfen një histori të pasur dhe identitetin kulturor dhe fetar të Krujës. Ajo është një vend i shenjtë që reflekton traditat dhe vlerat e komunitetit fetar në këtë zonë, duke bërë një pjesë të rëndësishme të historisë lokale.

Teqeja është një thesar i trashëgimisë kulturore dhe fetare në Shqipëri. Restaurimi dhe mirëmbajtja e këtij monumenti janë thelbësore për të siguruar që ai të vazhdojë të ndriçojë nëpër shekuj dhe të mbetet një pikë e rëndësishme e identitetit kulturor të Krujës dhe të Shqipërisë.

Book your vacations

Adresa

GQ4V+F3P, Kruje, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose